default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Vânzări masive de arme, muzică drill, frustrări. Record de crime în SUA

Mai multe orașe americane, metropole mari, precum și orașe mijlocii, au înregistrat în 2021 un număr record de omucideri, o spirală de crime născută anul trecut în plină pandemie de Covid-19 și pe care autoritățile încă se luptă să o țină sub control, scrie AFP.

Potrivit experților, consecințele coronavirusului și traumele pe care le-a provocat, o redresare a economiei de care nu a beneficiat toată lumea și mai ales proliferarea armelor de foc sunt principalele cauze ale crimelor.

Philadelphia a doborât un record dezastruos din 1990, cu cel puțin 535 de omucideri pentru 1,5 milioane de oameni. „Orașul iubirii frățești” a depășit New York și Los Angeles, cele două mari orașe din Statele Unite. „Orașul nostru are o rată ridicată de sărăcie, insecuritate alimentară, probleme cu locuințele, probleme psihologice și un sistem educațional subfinanțat”, a declarat Dorothy Johnson-Speight, director al Mothers in Charge.

Și exemplele sinistre continuă: Capitala americană Washington – cel puțin 211 omucideri, Albuquerque – 100, Portland – cel puțin 70, Richmond – 80). „Oamenii sunt supărați pe tot, iar cu această frustrare, toate mecanismele de management al stresului eșuează”, afirmă un fost polițist afro-american. Tinerii, în special din rândul minorităților, se ceartă între ei, scandalul ia amploare pe Facebook și se termină cu focuri de armă, explică el.

Muzica drill – un trend hip-hop cu versuri întunecate, crude, violente și imagini războinice – din Chicago contribuie la acest tablou, întrucât tinerii se identifică cu rapperii care „vorbesc despre cei pe care urmează să-i ucidă, arată diferitele arme disponibile pe piață, acestea sunt elementele de bază ale crimei”, adaugă Johnson-Speight.

Pentru Jeff Asher, fost membru al CIA și analist în statistică penală, ca și pentru alți specialiști, principala cauză a acestui val de omucideri este „creșterea istorică a vânzărilor de arme” de la pandemie. Aproape 23 de milioane de arme, un record, au fost vândute în 2020, potrivit firmei de specialitate Small Arms Analytics & Forecasting, care prognozează o cifră de 20 de milioane pentru acest an. „Toată lumea are o armă, a devenit prima linie de apărare, sau de atac, pentru mulți oameni care cred că trebuie să aibă o armă pentru că toată lumea are”, arată Michael Pfleger, preot catolic militează împotriva violenței în Chicago de peste 30 de ani.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.