◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Cenaclul literar ”Cetatea lui Bucur” – Poezia toamnei

 Miercuri, 18.09.2019, la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din București, Cenaclul literar ”Cetatea lui Bucur” și-a reînceput activitatea cu manifestarea culturală ”Poezia toamnei.”

Moderatorul activității a fost doamna Elisabeta Iosif, președinta cenaclului.

În afară de membrii cenaclului, printre participanți s-au aflat și personalități românești din țară și din străinătate: acad. Mihai Bojor, George Roca, Smaranda Livescu, Ștefan Lucian Mureșanu, Elena Armenescu, Mihai Ghiur etc.

Prima parte a activității a fost dedicată personalității acad. Ovidiu Bojor, cel mai de seamă reprezentant al fitoterapiei tradiționale și moderne din țara noastră și de peste hotare, supranumit ”magicianul naturii”, ”patriarhul plantelor” și prezentării cărții ”Ovidiu Bojor omul care a cucerit lumea. Principii de vindecare fizică, mentală și spirituală” scrisă de psihologul Maria Timuc.

Activitatea acad. Mihai Bojor a fost prezentată de: Elena Scurtu, Elisabeta Iosif și Elena Armenescu.

În anul 1990 a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

În cadrul acestui institut în 1968 a obținut tilul de doctor în științe farmaceutice.

S-a remarcat în țară și în străinătate prin studiul florei medicinale din flora spontană și din culturi.

În România a realizat metodologia cartării economice și ecologice străbătând pentru realizările harților fitogeografice, în 20 de ani peste 40.000 km. pe jos. A identificat peste 800 de specii de plante utilizate în medicina tradițională și în fitoterapia  științifică.

Între anii 1978-1985 a fost numit Expert și Consilier al Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare, unde metoda cartării a fost oficializată ca metodologie pentru țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia, lucrând în cel puțin 10 țări (Afganistan, Pakistan, Iran, India, Nepal, Uganda și Tanzania).

În Himalaia a condus 4 expediții științifice și una alpină.

Are o activitate publicistică extrem de bogată și de valoroasă, aceasta însumând peste 30 de cărți despre plantele medicinale, peste 100 de lucrări științifice apărute în țară și în străinătate, peste 500 de articole de informare științifică, în special de informare corectă în evoluția terapiilor naturale.  

Este posesor singur și în colaborare a 40 de brevete de invenție, membru al mai multor societăți de științe naturale și al Academiei de Științe Medicale, al Academiei de Arte și Științe din SUA, doctor honoris causa al Academiei Daco-Române, este distins cu Meritul Academic al Academiei Române.

 În 1992 a înființat Patronatul Planta Romanica al cărui președinte este și în prezent. 

Maria Timuc, autoarea cărții ”Ovidiu Bojor omul care a cucerit lumea. Principii de vindecare fizică, mentală și spirituală,” a stabilit ca principale trăsături ale personalității lui Ovidiu Bojor: iubirea manifestată consecvent în viața de familie, pasiunea pentru plante care i-a fost indusă de către tatăl său, profesor de biologie, munca asiduă de cercetare.

Elisabeta Iosif a apreciat atât valoarea științifică, cât și literară a cărții, pe care a numit-o ”o școală de viață.”

Ovidiu Bojor a afirmat că în crezul dumnealui de viață a situat pe primul plan iubirea față de creator și față de creație și a exprimat câteva puncte de vedere pentru o viață sănătoasă: respectarea părinților, cei 7 ani de acasă, reîntoarcerea la monoteism.

În semn de omagiu scriitorii George Roca și Claudia Voiculescu i-au dedicat câte o poezie, actrița Doina Ghițescu o epigramă și solistul vocal Sava Regățeanu a interpretat melodia ”Doamne, ce frumoasă-i viața!.”

În cea de-a doua parte a activității membri ai Cenaclului ”Cetatea lui Bucur”, cât și alți participanți au citit din creațiile proprii dedicate toamnei.

Toți cei prezenți în sală au primit trandafiri din partea doamnei Ileana Militaru, directorul Școlii de Flori.  

 

 

                                                                                                ELENA TRIFAN / UZPR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *