◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Unde este „Vocea poporului”?!

De-a lungul celor 30 de ani de frământări politice postrevoluționare democratice, de multe ori rușinoase și lipsite de bun simț, am asistat la diverse campanii electorale, în urma cărora „vocea poporului” s-a materializat, parțial, în rezultatele „voturilor liber exprimate”. După alegeri, intensitatea vocii poporului s-a diminuat, iar politicienii și-au concentrat atenția în vederea elaborării unor legi, care de multe ori n-au fost în concordanță deplină cu realitățile existente în comunitățile locale și în mediul de afaceri românesc. Așa s-a născut și riposta celebră a unui primar, care a exclamat cu mare indignare: „Să aplice Ei, astfel de legi în teritoriu !”. În multe din dezbaterile televizate, la care au participat de-a lungul vremii lideri politici, analiști economici și politicieni, șefi de instituții, „vocea poporului” n-a mai fost prezentă.

Domeniul politic, plin de inexactități, comentarii demolatoare și demagogice, s-a distanțat de „pulsul” vieții oamenilor, care nu putea și nu poate fi luat decât prin intermediul vocii poporului. După atâția ani de socialism, simțul proprietății capitaliste s-a diminuat pentru unii români, dar nimeni nu a imaginat formulele necesare optime pentru transformarea cât mai rapidă a României într-un stat democratic autentic, în mult menționata „Tranziție spre economia de piață!”. Aceasta continuă și este alimentată de o „demență” incredibilă și un fanatism politic ridicol… Modelele democratice străine, aplicate, adaptate și readaptate, n-au făcut decât să genereze tensiuni și disensiuni în viața politică a patriei noastre, care dăinuie până în zilele noastre. Aleșii poporului s-au transformat încet-încet, mulți dintre ei, din prieteni în dușmani, iar proiectele electorale elaborate în urma ideilor rostite de „vocea poporului” din comunitățile țării nu au fuzionat pentru a se coagula într-un sistem democratic coerent, riguros, normal și stabil, în vederea redefinirii pe deplin și cu succes a vieții sociale și economice din România postdecembristă.

„Acumulările sălbatice de capital”, haosul legislativ, disputele politice rău intenționate, existente la un moment dat, imixtiunile surprinzătoare ale capitalurilor străine puternice, concurența neloială și prețurile de dumping, au creat un sistem democrat atipic, șubred și vulnerabil, cu multe victime, mai mult sau mai puțin vinovate de această stare de fapt incertă și derutantă. Inexistența unui nucleu, format din politicieni români maturi și inteligenți, care să elaboreze reforme specifice unei democrații sănătoase, ancorate în trăirile și dorințele rostite prin intermediul vocii poporului, a generat un soi de Orgolii politice nocive pentru societatea românească. Aceste Orgolii s-au „luptat”, vorba vine, la „vânătoare” cu tot felul de „vrăjitoare” inexistente. Credeți că acești politicieni imaturi s-au mai gândit la proverbul înțelept VOX POPULI, VOX DEI ?! ( „Vocea poporului este vocea lui Dumnezeu ?!”). În zilele noastre încă mai avem de-a face cu un sistem democratic superficial, care „plutește” prin mințile românilor, ca o barcă șubredă în derivă. Sistemul democratic actual nu este funcțional, dar este perfectibil! Pentru ca acest Sistem să ajungă într-o stare de normalitate avem nevoie de politicieni necontaminați de microbul luptei pentru Putere. Avem nevoie și de politicieni economiști, foarte buni strategi, care, mai presus de orice, ar trebui să-și folosească inteligența și forța dăruită de alegători pentru a definitiva pe deplin sistemul democratic autentic românesc. Aceasta este „Vocea poporului” , care dorește să disperseze „o dată pentru totdeauna” ceața haosului bâjbăielilor politice părtinitoare, agresive, neconcludente și ineficiente pentru „o funcționare normală” a Democrației în România. Acei politiceni, care „nu au chemarea” harului dăruit de bunul Dumnezeu, pentru această „misiune nobilă a Interesului național”, și au alte și alte interese personale, să plece acasă ! Cred că unor politicieni, care n-au înțeles nici până astăzi care sunt „mesajele vocii poporului” român, li se potrivesc foarte bine cuvintele rostite de psihologul nonconformist Pera Novacovici: „ La cei care nu reușesc să își urmeze vocația, vocația socială cu convențiile ei se aude mai tare decât vocea interioară. Vocea grupului, a turmei, este lege !”.

Dumitru Ţimerman / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *