◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

ÎN PRAG DE ECHINOX, LA CEAS RUBINIU DE TOAMNĂ

Sâmbătă, 21 septembrie 2019, a avut loc lansarea festivă a numărului 40 al revistei culturale GUTENBERG, editată de salonul literar și editura cu același nume.
Gazdă ospitalieră (ca întotdeauna, parol!) a fost poeta și ziarista Floare Ranta Cândea, omul fără de care revista ajunsă la maturitate deplină n-ar mai fi ce este (sau nici n-ar mai fi).
Evenimentul literar-jurnalistic de care facem vorbire a căpătat caracter interjudețean prin prezența unor reputați scriitori și jurnaliști din Alba, Arad, Bistrița-Năsăud și Timiș, dar mai ales caracter internațional, dat fiind faptul că s-a lansat cu această ocazie și numărul 11 al revistei UNIREA din Viena, în prezența redactorului șef al acesteia, Adriana Weimer și a directorului Ioan Godja, care este vicepreședintele Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (A.J.R.P.).
Spațiul ales pentru această manifestare de ridicată valoare cultural-literară a fost Casa Jelen din Arad, loc ce poate fi denumit pe bună dreptate „terasa boemei arădene” întrucât aici au loc tot mai multe astfel de întâlniri ale condeierilor arădeni, împreună cu oaspeți din alte zări.
După cuvântul de salut adresat de Floare Cândea și prezentarea pe scurt a revistelor GUTENBERG și UNIREA, au urmat la cuvânt toți cei care au avut de adresat auditoriului preaplinul lor de simțăminte, idei și aprecieri față de publicațiile în cauză. Cert este că se constată o apropiată colaborare – la nivel literar și de trăire patriotică – între diaspora românească din Austria și literații din vestul țării, fapt constatat în special prin tot mai desele lor întâlniri, virtuale sau în fapt.
Neintrând în sumarul revistelor (las cititorilor bucuria de a descoperi singuri creațiile semnate de nume cunoscute sau de debutanți promițători), voi prezenta pe scurt câteva impresii culese de la de participanți:
Prof.univ.dr. Anton Ilica, scriitor, Arad: „Revista GUTENBERG a devenit fără niciun dubiu o personalitate națională și internațională remarcabilă, care se impune tot mai pregnant în spațiul literar și jurnalistic”
Ioan Godja, vicepreședinte A.J.R.P., director revistă și post Radio TV UNIREA Viena: „Sunt impresionat de întâlnirea cu confrații arădeni și din alte județe. Revista UNIREA, precum și postul RadioTV cu același nume, răspândesc în Austria cultura românească. Suntem deschiși la o colaborare cât mai strânsă cu scriitorii și jurnaliștii din Arad și din toată țara”
Nadia Urian, scriitor Bistrița-Năsăud: „Sunt onorată să particip la această sărbătoare a cuvintelor, a revistelor. Mi-am dedicat sufletul și creația pentru a salva ce se mai poate salva din moștenirea culturală a satului românesc, supus tot mai apăsat tăvălugului modernizării”
Col.(r) ing. Constantin Avădanei, Alba Iulia: „Trebuie să fim mai eficienți în manifestările dedicate marilor idealuri ale poporului român și valorilor românești, atât în țară cât și în străinătate. Mă bucur că am ocazia să particip la lansarea a două publicații reprezentative, una din țară și alta din străinătate”
Ing. Cristian Vuin: „Vin de la Macea, un sat model a ceea ce înseamnă patriotismul românesc și cultura tradițională. Noi, măcenii, trebuie să-i mulțumim doamnei Florica pentru frumoasa imagine pe care o face comunității noastre”
Prof. Emil Șimăndan, ziarist și scriitor, Arad: „Am o bucurie de nedescris să văd cum un proiect de editură și de revistă inițiat de mine și de regretatul poet Ioan Alexandru, au devenit certitudini în spațiul literar și jurnalistic arădean. 11 ani de funcționare neîntreruptă, 40 de numere apărute, iată un bilanț cu care puține publicații – dintre cele multe apărute după revoluția din ’89 – se pot mândri”
Prof. Lucia Bibarț, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad: „Mă încearcă un sentiment plăcut de apartenență la acest frumos proiect literar condus de prietena mea Floare Cândea, care ne bucură pe noi arădenii, dar poate și mai mult îi bucură pe prietenii din alte părți. GUTENBERG este un Făt-Frumos care crește ca în basme”
Col.(r) Valeriu Ilica, scriitor, Arad: „Anul 2019 este declarat Anul Omagial al Satului Românesc. Să nu uităm că satul a fost întotdeauna locul cel mai apropiat de sufletul românului și cultura românească a fost preponderent rurală”
Prof. Eugeniu Criste, arhivist Arad: „Ca om al documentelor, pot spune că Viena n-a fost cucerită niciodată. Iată că au cucerit-o românii, prin cultură și prin publicații de înaltă ținută literară”
Col.(r) Puiu-Emilian Valea, istoric Arad: „Avem multe evenimente pe care să le scoatem din colbul istoriei. Recent, la Miniș, am dedicat un moment eroilor Detașamentului Păuliș. Să nu pregetăm în a ne cinsti trecutul, dar mai ales să ne folosim de mass media pentru a ne face cunoscuți și apreciați”
Prof. Ioana Pintea, scriitor Arad: „Oamenii trec, ideile și faptele lor rămân. Mulțumită acestor reviste, la care publică oameni cu simțire românească, ele vor fi purtate peste ani și ani, în țară și la românii din alte zări, care nu vor să-și uite originea și cultura”
Prof. Veronica Balaj, realizator RTV Timișoara: „Revista GUTENBERG este o construcție perenă, care dăinuie și va dăinui. Revista UNIREA deschide o fereastră românească spre inimile celor plecați din țară. Sunt nume predestinate să lumineze calea limbii și culturii române, spre admirația cititorilor”
Prof. Silvia C. Negru, scriitor Timișoara: „Revin cu plăcere la Arad, unde regăsesc figuri cunoscute, oameni aleși, dedicați cuvântului scris. Vă felicit pentru tot ce faceți în slujba literaturii române prin această Galaxie Literară care este revista GUTENBERG”
Adriana Weimer, redactor șef revista UNIREA Viena: „Cel mai important lucru este să ținem aprinsă făclia culturii românești, în țară și în străinătate. Doar astfel ne putem face cunoscute valorile de neam, creațiile ancestrale și moderne și ne putem păstra identitatea, într-o lume a pierderii acesteia”
Prof. Floare R. Cândea, coordonator revista GUTENBERG: „Aș vrea la suflet să vă strâng, să râd de fericit, să plâng! Nu sunt doar versurile nemuritoare ale lui Coșbuc, ci sentimentele pe care le nutresc față de voi toți, prietenii și colaboratorii mei. Mulțumesc directorului Dan Luca și colectivului de la Tipografia Gutenberg Arad, mulțumesc tuturor celor care au venit azi și aici, din Arad, din Timișoara, din Alba Iulia, din Bistrița sau din Viena, jurnaliști, poeți, scriitori, istorici sau doar simpli iubitori ai cuvântului. Sunteți tot ce-și poate dori un popor și o nație: fii devotați, nădejdea de azi și de viitor”.


Dorin Ocneriu, Filiala U.Z.P.R. / Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *