Centenarul UZPR – o gală a europenismului în presa românească

Uniunea Ziariștilor Profesioniști a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la crearea ei. Filiala din Bacău a Uniunii a fost reprezentată la acest eveniment.

Filiala „Marius Mircu” din Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a fost reprezentată la manifestările prin care a fost sărbătorit Centenarul acestei organizații, de ziarișii Cornel Cepariu – președintele filialei, Petru Done (cotidianul „Deșteptarea”) și Dorin Dodiță (cameraman și corespondent al TVR).La acest eveniment, care a avut loc în Sala Radio din București, au fost prezenți 900 de membri din toate filialele UZPR și din diaspora, dar și din zonele limitrofe ale țării.

Evenimentul, organizat de UZPR, în parteneriat cu Radio România șisusținut de Guvernul României, a fost intitulat „Ziaristul român – promotor al Marii Uniri. Sărbătorirea a 100 de ani de jurnalism profesionist în România (1919-2019)”.

La reuniune au fost prezenți, de asemenea, reprezentantul Guvernului, secretarul general Toni Greblă, reprezentanți ai celor două biserici care au contribuit la făurirea României Mari, Excelențele Lor ambasadorii la București ai Federației Ruse, Belarus, Danemarca, Estonia, Irlanda, Muntenegru, Serbia, Slovacia și Cipru la București și reprezentanți ai ambasadelor Cehiei, Poloniei, Greciei, Marea Britanie și Irlanda de Nord și Republica Moldova. Au mai fost prezenți foștii președinți ai UZPR din perioada de după 1990, reprezentanți ai instituțiilor partenere și sponsori tradiționali ai UZPR, membrii ai altor uniuni de creație din România și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale. Au fost invitați conducători de trusturi de presă și reprezentanți ai unor importante redacții din presa online, din presa scrisă, din radio și televiziune.

În cadrul manifestării s-a vorbit despre parcursul jurnalismului în ultimul veac și despre rolul organizației profesionale. Reuniunii i-au fost trimise mesaje din partea Academiei Române și a Patriarhului Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel – mesaj transmis de consilierul patriarhal Nicolae Dascălu, directorul publicațiilor „Lumina”. De asemenea, mesaje și opinii despre centenarul UZPR au transmis, de la tribuna întâlnirii, Sergiu Andon – primul președinte al Uniunii după 1990, jurnaliștii, scriitorii și oamenii politici Neagu Udroiu, Teodor Damian – de la New York, Nicolae Dan Fruntelată, Andrei Păunescu, Nicu Ciobanu – directorul Casei de Presă și Editură Libertatea din Pancevo (Serbia), Nicolae Băciuț și Miron Manega. Au mai vorbit Iuliana Gorea Costin – om politic din Republica Moldova, Alexandru Mironov, Mirela Munteanu Lițoiu (Canada), Lavinia Betea, George Roca (Australia), Liviu Hopârtean (Bruxelles), Ovidiu Ioanițoaia și Iulia Sanda Vârsta (Italia).

Asistența a păstrat și un moment de reculegere în memoria jurnaliștilor care au trecut la Cele Veșnice.
Participanții s-au bucurat și de momente muzicale susținute deTudor Gheorghe, Sergiu Cioiu, Ducu Bertzi, Andrei Păunescu,Cristian Dumitrașcu și trupa „Aliații”, o parte a Corului „Friendship” de la Palatul Național al Copiilor din București, condus de prof. Claudia Păun Stoicescu. Trupa Mihai Napu Banda interpretat „Imnul jurnalistului”.
UZPR a fost creată în anul 1919 și astăzi are peste 3.000 de membri.

„Am marcat celebrarea unui veac de existență a organizației, ca pe o sărbătoare a jurnalismului profesionist din România întregită. Am traversat trei perioade importante din istoria României (perioada Interbelică, perioada comunistă și democrația în care ne aflăm). În aceste perioade jurnaliștii au fost o categorie implicată în viața socială, culturală, economică și au dezbătut, cu este și firesc, întotdeauna curentele politice ale timpurilor. Cred cu tărie că întotdeauna presa și slujitorii ei au avut un aport considerabil în evidențierea relațiilor extrem de abordate sau aflate în disonanță. De acum, UZPR, prin membrii ei tot mai numeroși, va fi o componentă tot mai importantă a societății. Avem numeroase împliniri prin activitățile noastre, din inițiative individuale sau colective, la care avem public tot mai numeros. Toate acestea sunt reflectate în publicațiile noastre, „Cronica timpului”, „Certitudinea”, revista profesională „UZP” și pe siteul Uniunii. Vă urez tuturor viață lungă, bună înțelegere și rezultate comune mai bune! La muți ani UZPR!”

Doru Dinu Glăvan,președintele UZPR

desteptarea.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.