◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Remedii chinezești, preparatele pe baza de ginseng și gingko biloba

Remedii chinezești pentru slăbit, diabet sau chiar pentru glanda tiroidă se întâlnesc în medicina tradițională chinezească. Acestea au la bază plante și funcționează în numeroase cazuri. Medicina tradițională chinezească este recunoscută la nivel mondial pentru eficacitatea sa și din acest motiv există foarte mulți oameni care apelează la ea în detrimentul celei moderne.

Remedii chinezești ieftine şi sigure


Medicina tradiţională chineză reprezintă pentru companiile farmaceutice cea mai redutabila concurenţa. Medicamentele şi metodele de tratament orientale au fost supuse verificărilor ştiinţifice de tot felul, fără să le fi descoperit vreun cusur. Leacurile chinezeşti sunt din ce în ce mai folosite în Europa. Vindecă sigur, chiar dacă tratamentul este mai îndelungat decât în cazul medicinii alopate, au preţuri mici şi sunt 100% naturale.

Tradiţional, plantele se folosesc sub formă de decoct care a fiert la foc mic între 30 – 40 de minute. Dar mai sunt folosite şi pulberile uscate de ierburi, tincturile, unguentele şi comprimatele. Gustul decocturilor nu e deloc plăcut, dar poate fi uşor învins dacă ne gândim la cât de eficiente sunt. Atenţie! Plantele chinezeşti fac minuni, dar tratamentul nu se face haotic, ci numai sub îndrumarea medicului care stabileşte dozajul optim.

Nicio reţetă fără ginseng


În urmă cu 2.000 de ani, în China se credea că ginsengul îmblânzeşte animalele, impulsionează gândirea şi domoleşte spaimele. Totodată, întărea sistemul imunitar şi împiedica instalarea depresiilor. Proprietăţile lui nu s-au schimbat, fiind un medicament bun la toate. Este una din cele mai folosite plante din lume.

În antichitate, ginseng-ul era extrem de preţuit, costul său fiind apropiat de cel al aurului. Este considerat un simbol al vieţii, fiind denumit şi „alimentul nemuririi“ sau „rădăcina vieţii“. în China, aproape orice reţetă prescrisă de medic conţine ginseng. Anual, sunt vândute în lume sute de tone, produse în peste 50 de tari. Dar, paradoxal, ginsengul e şi una din cel mai puţin cunoscute plante, încă nu i s-a descoperit secretul, principiul activ care să fie răspunzător de aceste însuşiri.

Rădăcina sănătăţii


Ginsengul se numeşte ştiinţific Panax schinseng. Panax vine din limba greacă, de la zeiţa Panacea, despre care se spunea că vindecă toate bolile. Specia este ocrotita de lege şi este cultivată intens în China, Japonia, Coreea şi Rusia. Se spune că efectele ginsengului de China sunt incomparabile cu cele din alte ţări. În farmaciile şi magazinele naturiste din România, ginsengul se găseşte în mai mult de 20 de forme. în general, ginsengul este utilizat pentru vigoare.

Cei care consumă regulat ginseng sunt mai puţin supuşi riscului de a se îmbolnăvi de cancer. Reduce concentraţia de zahăr în sânge. Măreşte capacitatea de adaptare a organismului la suprasolicitare, are efecte antiinflamatoare, antioxidante.

Are efecte benefice asupra metabolismului. Contribuie la îmbunătăţirea digestiei şi respiraţiei, fertilităţii, tensiunii arteriale, hipoglicemiei, inflamaţiilor articulare, funcţiei hepatice şi are efect energizant. Persoanele cu vârste peste 40 de ani au nevoie de ginseng. Dar şi cei care sunt supuşi permanent la stress.

Ginseng pentru răceală și gripă


Sub acţiunea ginsengului, infecţiile dau înapoi de la sine, convalescenta este mai scurtă, puterea de muncă sporeşte. La venirea anotimpului rece, o cură de 10-20 de zile cu această plantă tine la distanţă gripă şi guturaiul. Se administrează circa 1 g de rădăcina pe zi, pentru un adult. Este indicată atât pentru persoanele sănătoase, cu efect profilactic, cât şi pentru bolnavi, mai ales cronici.

Efectul benefic se resimte cam în a 10-a zi de tratament. Planta conţine substanţe care pot activa hormonii feminini. S-au semnalat cazuri în care femeilor de peste 70 de ani, care au abuzat de ginseng, le-a revenit ciclul menstrual. Excesul de ginseng mai poate produce insomnie, nervozitate, depresii, diaree şi erupţii pe piele. Această plantă exotică sporeşte secreţia hormonală. Se spune că după un consum mare, un bărbat poate onora zece femei.

Ginkgo Biloba, un simbol al longevităţii


Ginkgo Biloba este o „fosilă vie“, un simbol al longevităţii, văzut că o adevărată minune a medicinii. Arborii de Ginkgo Biloba pot trăi mai mult de 1.000 de ani. Cea mai veche fosilă datează de acum 270 milioane de ani, din era dinozaurilor. Cel mai bătrân Ginkgo din China are 3.500 de ani, exemplarele cu vârsta de peste 100 de ani fiind plante protejate.

 

Un arbore ginkgo a rezistat dezastrului atomic din Hiroshima. Ginkgo provine din termenul chinezesc ginkyo însemnând „caisul argintiu“. Sămânţa seamănă cu o caisă, iar fructul are culoare argintie. Biloba înseamnă „cu doi lobi“, după aspectul frunzei, în formă de evantai. Datorită rezistenţei naturale la boli, insecte, poluare, foc şi chiar radiaţii radioactive, Ginkgo este plantat în oraşe şi zone urbane. Poate fi găsit şi în Braşov, în curtea facultăţii de Silvicultura.

Iarba memoriei


Conform studiilor, extractul de ginkgo biloba are trei principale efecte asupra organismului uman: îmbunătăţeşte circulaţia sanguină (proprietăţi vasodilatatoare în special la nivelul circulaţiei cerebrale, retiniene şi periferice), antioxidant natural puternic (contribuie la mecanismul de apărare împotriva agresiunii produse de radicalii liberi) şi anticoagulant (refacerea după accidente ischemice şi accidente vasculare cerebrale). Această plantă reprezintă unul dintre cele mai bune remedii chinezești.

Seminţele sunt folosite în tratarea astmului, răcelii, infecţiilor urinare, facilitarea digestiei, tratamente dermatologice, dureri de cap şi că pansament pentru răni. Sunt bune ca stimulent al circulaţiei cardiace şi pentru problemele respiratorii, îmbunătăţesc vederea, combat raul de înălţime. Frunzele de Ginkgo biloba previn degradarea intelectuală la bătrâni (Alzheimer şi demenţă).

De asemenea, se îmbunătăţeşte circulaţia periferică a sângelui la extremităţi (mâini, picioare), diminuând senzaţia de frig, de amorţeală. Există numeroase preparate farmaceutice bazate pe extracte din frunze de Ginkgo biloba. Cei care iau medicamente anticoagulante nu trebuie însă să le combine cu Ginkgo.

Ceaiul verde pentru slăbit


Remedii chinezești – Ceaiul verde se obţine din frunzele de Camelia sinensis, la fel ca multe alte ceaiuri, dar diferenţa e că, la ceaiul verde, procesul natural de fermentaţie este oprit. Ceaiul verde este cunoscut şi sub denumirea de ceai nefermentat sau ceai virgin. Conţine uleiuri esenţiale, teina, flavonoide, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloizi.

Polifenolii combat radicalii liberi produşi de poluare, fum de ţigară, gaze de eşapament, ultraviolete. Teina stimulează arderea grăsimilor, are proprietăţi diuretice. Flavonoidele protejează împotriva stresului. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral şi factor de protecţie anticancer.

Ceaiul verde e recomandat în curele de slăbire. Întârzie îmbătrânirea prematură a creierului, reduce formarea tartrului dentar şi stopează apariţia cariei dentare. Previne accidentele cardiovasculare şi sporeşte imunitatea. Această plantă diminuează riscul de cancer de sân, dar şi de prostată.

Remedii chinezești – 10 ierburi tămăduitoare


  • Boabe Munga – sursă bogată de substanţe care contribuie la păstrarea celor mai importante proteine în organism
  • Seminţe de susan negru – conţin vitamina E, acid folic, acid nicotinic, calciu. Au acţiune de tonifiere generală
  • Echinaceea – creşte rezistenta organismului la infecţii. Tratează infecţiile tractului respirator superior
  • Ghimbir – îmbunătăţeşte activitatea tractului digestiv, are proprietăţi antiinflamatoare, stimulează circulaţia sanguină
  • Seminţe de morula – îmbunătăţesc digestia şi activitatea intestinelor
  • Nucă neagră – are o mare valoare nutritivă şi acţiune tonifiantă
  • Alzina – are proprietăţi antiinflamatoare
  • Gotu cola – protecţia sistemului nervos
  • Cough Grass – antiinflamator
  • Ginostema Pentafilum („iarba norocului“) – previne bolile cardiovasculare, reglează imunitatea, alunga oboseala şi lipsa de oxigen.

Remedii chinezești – Reţetă cu Ginseng


Se cumpără o rădăcină de Ginseng albă, de preferinţă chinezească de la magazinele naturiste. Rădăcina să nu fie ruptă, presată sau fărâmiţata. Se caută o sticlă cu gură mai largă, cu dop, şi se introduce rădăcina în poziţie verticală cu capul în sus cu grijă, fără a leza integritatea ei. Se face un amestec de 1:1 din alcool dublu rafinat (70-85 grade), cu apă de izvor sau apă plată. Se toarnă peste rădăcina până o acoperă cu 1 cm. Se lasă 2 luni într-un loc răcoros şi mai întunecat agitându-se zilnic de 2-3 ori. La ce este util acest elixir:

  1. tonifierea generală a organismului: se bea dimineaţă o cantitate de 15-20 ml peste care se completează până la 50 ml cu apă de izvor sau plată. Este utilă în recuperări în urma oboselii fizice intense sau operaţii.
  2. sub formă de loţiune dezinfectantă pe răni (în acest caz nu se mai diluează)
  3.  în loc de cafea în unele cazuri (nu este recomandat acest lucru în fiecare zi), se bea porţie dublă, 40 ml amestecat cu apă până la 100 ml.
  4. extractul este şi tonic sexual, este recomandat în stări de slăbiciune sexuală (sau insuficientă).

Nu consumaţi tonicul seară după ora 18, deoarece sunt şanse să nu mai dormiţi noaptea. Nu este bine să fie consumat de către hipertensivi deoarece după înghiţire, creşte uşor tensiunea.
Dacă este păstrat la loc răcoros, acest elixir are efect continuu 2 generaţii.

Sfatul medicului din China antică


1. Mâncaţi cumpătat, fără să vă supraalimentaţi.
2. Nu mâncaţi în pat.
3. Plimbaţi-vă după ce mâncaţi.
4. Abţineţi-vă de la orice fel de mâncare seara, înainte de culcare.
5. Mâncaţi des şi în cantităţi mici.
6. Începeţi cu alimentele fierbinţi, continuaţi cu cele calde, iar dacă nu există şi alimente reci, beţi apă rece.
6. Primăvara, mâncaţi alimente condimentate, vară pe cele acide, toamna pe cele amare, iar iarna evitaţi alimentele sărate.
7. Nu mâncaţi fructe crude pe stomacul gol.

Scoarţă de China


Înainte de a fi fost descoperite antibioticele, scoarţă de China (celebra chinina) era singurul remediu capabil să lupte cu succes împotriva bolilor infecţioase din zona tropicală. Ea este un stimulent imunitar extrem de complex, normalizează activitatea nervoasă (de unde şi un efect de combatere a stresului extrem de eficient), reglează activitatea cardiacă, dilată vasele de sânge, scade febră, înviorează apetitul şi reda tonusul. Este un remediu bun în răcelile cu evoluţie galopantă, gripă.

 

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *