◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Centenarul UZPR – o zi măreață în presa românească

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la crearea ei. Evenimentul, organizat de UZPR, în data de 26 septembrie, în parteneriat cu Radio România și susținut de Guvernul României, a fost intitulat „Ziaristul român – promotor al Marii Uniri. Sărbătorirea a 100 de ani de jurnalism profesionist în România (1919-2019)”.

Evenimentul a reunit peste 600 de participanţi, ziariști din toate filialele UZPR și din diaspora, dar și din zonele limitrofe ale României. La reuniune au fost prezenți, de asemenea, reprezentantul Guvernului, secretarul general Toni Greblă, reprezentanți ai celor două biserici care au contribuit la făurirea României Mari, Excelențele Lor ambasadorii la București ai Federației Ruse, Belarus, Danemarca, Estonia, Irlanda, Muntenegru, Serbia, Slovacia și Cipru și reprezentanți ai ambasadelor Cehiei, Poloniei, Greciei, Marea Britanie și Irlanda de Nord și Republica Moldova. Au mai fost prezenți foștii președinți ai UZPR din perioada de după 1990, reprezentanți ai instituțiilor partenere și sponsori tradiționali ai UZPR, membrii ai altor uniuni de creație din România și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale. Au fost invitați conducători de trusturi de presă și reprezentanți ai unor importante redacții din presa online, din presa scrisă, din radio și televiziune.

Celebrarea unui veac de existență a organizației, ca pe o sărbătoare a jurnalismului profesionist din România întregită, a fost deschisă de Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care a subliniat importanța evenimentului pentru breasla gazetarilor.       

„Am traversat trei perioade im portante în istoria României, cea interbelică, cea comunistă și cea a a democrației în care ne aflăm.

În tot acest interval jurnaliștii au constituit o importantă categorie implicată în viața socială, culturală, economică, reflectând, cum este și firesc dintotdeauna, curentele politice ale timpurilor. Cred cu tărie că întotdeauna presa și slujitorii ei și-au adus un aport considerabil în evidențierea relațiilor, chiar dacă uneori sau chiar deseori extrem de încordate sau aflate în disonanță. În ceea ce privește UZPR, astăzi, prim membrii tot mai numeroși, aceasta se dorește o componentă importantă a societății românești. Drumul pe care îl avem de parcurs nu este ușor, dar printr-o conjugare a bunelor intenții, perceperi și prin-tr-o concentrare a eforturilor pot fi depășite bariere, obstacole, impedimente de tot felul. Avem numeroase împliniri prin activitățile pe care le desfășurăm din ințiative individuale sau colective și care se bucură de o bună și largă audiență” a subliniat Doru Dinu Glăvan.

În cadrul manifestării s-a vor-bit despre parcursul jurnalismului în ultimul veac și despre rolul organizației profesionale. Reuniunii i-au fost trimise mesaje din partea Academiei Române și a Patriarhu-

lui Bisericii Ortodoxe, Preafericitul  Daniel – mesaj transmis de consilierul patriarhal Nicolae Dascălu, directorul publicațiilor „Lumina”. De semenea, mesaje și opinii despre centenarul UZPR au transmis, de la tribuna întâlnirii, Sergiu Andon – primul președinte al Uniunii după 1990, jurnaliștii, scriitorii și oamenii politici Neagu Udroiu, Teodor Damian – de la New York, Nicolae Dan Fruntelată, Andrei Păunescu, Nicu Ciobanu – directorul Casei de Presă și Editură Libertatea din Panciova (Serbia), Nicolae Băciuț și Miron Manega. Au mai vorbit Iuliana Gorea Costin – om politic din Republica Moldova, Alexandru Mironov, Mirela Munteanu Lițoiu (Canada), Lavinia Betea, George Roca (Australia), Liviu Hopârtean (Bruxelles), Ovidiu Ioanițoaia și Iu-lia Sanda Vârsta (Italia).

Asistența a păstrat și un moment de reculegere în memoria jurnaliștilor care au trecut la cele veșnice. Participanții s-au bucurat și de momente muzicale susținute de Tu-dor Gheorghe, Sergiu Cioiu, Ducu Bertzi, Andrei Păunescu, Cristian Dumitrașcu și trupa „Aliații”, o parte a Corului „Friendship” de la Palatul Național al Copiilor din București, condus de prof. Claudia Păun Stoicescu. Trupa Mihai Napu Banda a interpretat „Imnul jurnalistului”.

UZPR a fost creată în anul 1919 și astăzi are peste 3.000 de membri.

Sursa: Libertatea.rs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *