◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

MEMORIAL ION VĂDAN – 70 – UN  ICAR  ÎNVINGĂTOR

        Sub semnul bogățiilor Toamnei și-al poemelor nescrise de poetul Ion Vădan, pentru că el avea foarte multe proiecte, în sala de lectură a Bibliotecii Județene din Satu Mare a avut loc, în ziua de 1 octombrie,  Memorialul dedicat poetului Ion Vădan. La acest eveniment comemorativ, organizat de Biblioteca Județeană în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Satu Mare, au participat: scriitori, poeți, oameni de cultură și prieteni apropiați ai regretatului scriitor.

Se cuvine să reamintesc faptul că ION VĂDAN va rămâne pentru posteritate un remarcabil poet, jurnalist, scriitor şi editor, care a debutat în anul 1983, la Editura „Albatros” cu volumul de versuri „ Borgum centenarium”. Scriitorul Ion Vădan s-a născut în 1 octombrie 1949, în localitatea Gelu, provine de pe Valea Avădanei şi a decedat mult prea devreme, în 22 octombrie 2012. Dacă ar fi trăit, distinsul poet Ion Vădan ar fi împlinit vârsta de 70 de ani. Ion Vădan a scris 20 de volume de poezii, dintre care unul a rămas nepublicat. El a fost: fondatorul revistei „Pleida” (1990) ; membru fondator al revistei „Poesis”; membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj; membru al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România; membru U.Z.R. și al A.S.I.S.C. Cluj-Napoca; membru al Colegiului directoral al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România, membru al Centrului PEN, iar din 1999 până la finalul vieții a fost director general al Editurii „Dacia” și „Dacia XXI” din Cluj. În 1980 primește premiul pentru proză al Revistei „Tribuna”, cu volumul „Weekend în Infern”, apărut în anul 2000 la Editura „Axa”, și Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj.

        Memorialul ION VĂDAN a debutat cu o amplă evocare a personalității poetului, pigmentată cu citate din presa vremii,  susținută de Paula Horotan – directorul adjunct al Bibliotecii Județene din Satu Mare.

Poetul Felician Pop a vorbit despre complexitatea și generozitatea poetului Ion Vădan, care l-a încurajat încă din tinerețe în ceea ce privește creația poetică: „ Ion Vădan vorbea mereu de viitor. Avea 1000 de proiecte. A avut o adevărată deschidere solară pentru oameni. Ion Vădan a fost un om, care a trăit tot ceea ce a scris. Dacă Ion Vădan ar fi aici ne-ar spune ceva la care poate nimeni nu s-ar fi gândit niciodată…”. Poetul Robert Laszlo: „Pentru mine a fost un om deosebit. Când eram student la Cluj Napoca mă invita mereu la Editura DACIA, al cărei director era, pentru a-mi face cunoștință cu mari personalități ale literaturii române…”.

Poeta Loredana Știrbu: „ Încă de când eram elevă m-a încurajat în ale scrisului.Oamenii se cunosc și  prin cei care numai sunt, cum e Ion Vădan. Era un om jovial. Avea un umor extrem de fin…”. Poetul Gheorghe Cormoș: „ Poetul Ion Vădan era un om, care n-a fost niciodată disperat de un eșec. M-a impresionat în mod special volumul lui de poezii intitulat PRAPUR, care parcă era predistinat să apară…”. Poetul George Vulturescu: „ Ion Vădan era un om atent cu cei din jurul său. Doamne, pe câți a ajutat…Vădan a fost un bulgăre de uraniu – așa era Vădan! Un vârtej de idei, o locomotivă culturală. El a fondat Filiala GOLDIȘ Satu Mare… Este și un mare poet religios…”. În amintirea poetului Ion Vădan, epigramistul Tipu Sălăjanu i-a surprins pe toți cei prezenți cu intonarea cântecului compus de Nicu Alifantis, pe versurile poetului Nichita Stănescu „ Emoții de toamnă”: „ A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva/ cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta…”. Poetul Aurel Pop: „ Ion Vădan are un volum de poezii și un volum în proză nepublicate. Legea spune că numai după 70 de ani se pot publica manuscrisele celor care au trecut la cele veșnice”. Mircea Florian: „ Prietenia cu Ion Vădan s-a legat între noi încă din liceu, de prin anii 60’. Mereu venea la mine cu tot felul de proiecte. La un moment dat, mi-a spus că trebuie să facem ceva pentru multimedia sătmăreană. Așa că, prin anii 2000, a înființat Televiziunea și radioul SAMTEL. Atâta energie e greu de găsit într-un om… cum a fost Ion Vădan”.

Ing. Cornel Burcea, naşul de cununie al poetului, care a citit şi la acest eveniment comemorativ o poezie scrisă de Ion Vădan, din cartea „Izvor regăsit”, intitulată „Palimpsest”, care înseamnă un pergament de pe care cuvintele s-au şters şi pe care se scriu altele noi: “ În lada de lemn/ răcoroase nopţi de iubire/ frunze de nuc/ molcome granulări de miresme/ în lada de lemn/ tăinuitele patimi /scrisorile de pe front îngălbenite/ în lada de lemn/ smocul de busuioc/ visarea grădinii/ palia ruptă/ ohooo/ în lada de lemn palimpsest regăsit/ semnele întorcându-se în lumină”.

Dumitru Țimerman / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *