Calendar CERTITUDINEA Octombrie 2019

ȘTEFAN ODOBLEJA (1902-1978)

Întemeietorul Ciberneticii

A fost un filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate pe care a denumit-o „psihologia consonantistă”. Datorită contribuțiilor sale remarcabile, îndelung ignorate și nerecunoscute, Ștefan Odobleja a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

  • Punctul cel mai important al carierei sale este atins în 1938, când Ștefan Odobleja stabilește temele de bază ale ciberneticii, în lucrarea „Psihologia consonantistă”, publicată la Paris. Aceasta este un volum de 900 de pagini, pe care autorul îl descria ca fiind doar un sumar, un index pentru un Tratat de psihologie care, în viziunea autorului, urma să cuprindă 20-30 de volume.
  • Odobleja a trimis exemplare ale cărţii sale la numeroase universităţi din întreaga lume, cum ar fi Roma, Lisabona, Madrid, Londra, Stockholm, Amsterdam, Tokyo, Shanghai, Buenos Aires, Los Angeles şi New York. Printre cercetătorii care au primit-o s-a aflat şi doctorul american W.S. Bainbridge. Acesta l-a cunoscut, chiar în perioada aceea, pe matematicianul Norbert Wiener, care a intrat, astfel, în posesia cărţii lui Odobleja. În 1948, Norbert Wiener publică, aproape simultan la Paris și New York, lucrarea sa, „Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine“, care îi aduce titlul de de precursor al ciberneticii moderne.
  • 18 ani mai târziu, în 1966, Odobleja descoperă o versiune în limba română a lucrării lui Wiener. Intrigat de asemănările flagrante cu cele din lucrarea sa, „Psychologie consonantiste”, publicată în 1938, Odobleja încearcă să ia legătura cu Wiener, dar acesta murise de doi ani.
  • Treptat, Odobleja a început să fie recunoscut în întreaga lume pentru meritul de a fi creat cibernetica, însă acest lucru nu s-a întâmplat şi în România, unde a fost marginalizat până la sfârșitul vieții. A încetat din viaţă în 1978, într-o sărăcie lucie. Abia la 4 ani după moartea sa, la Bucureşti apare şi prima ediţie în limba română a celebrei sale cărţi „Psihologia consonantistă”.
  • „Cibernetica va rămâne cibernetică, așa cum a numit-o Norbert Wiener, după cum America a rămas America, după numele vulgarizatorului ei – declara Odobleja în 1978, cu puțin timp înainte de a muri. E bine totuși să se știe cine a descoperit, de fapt, America și cine a elaborat și realizat, de fapt, cibernetica. Adică nu doar moașele care au moșit-o, nașii care au botezat-o ori doicile care au alăptat-o, după nașterea ei, ca știință integral constituită, generală și completă, încă din 1938”.

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.