Echipa României de Gimnastică Artistică, cea care cucerea aurul olimpic în anii 2000 și 2004 și bronz în anii 2008 și 2012, nu s-a calificat nici de această dată la Jocurile Olimpice de Vară, cele care vor avea loc la Tokyo în 2020. Eșecul este, însă unul de proporții, mai mare decât cel din 2016. Din 24 de echipe participante, România s-a clasat pe locul 22, fiind doar peste Egipt și Cehia. Țări precum  MEXIC, Australia, Brazilia, Ucraina, Coreea de Sud, Elveția, Ungaria, Argentina și Coreea de Nord au fost cu mult peste noi.

România nu va fi prezentă în nicio finală de la campionatele mondiale, ceea ce nu s-a mai întâmplat vreodată. Este o rușine fără precedent în istoria gimnasticii și asta se întâmplă în contextul în care din lot face parte și Denisa Golgota, un talent de excepție, dar care se pare că nu este exploatat de antrenori. Mai mult, pare că este chiar distrus.

Nicolae Forminte spune că nu vrea să dea vină pe micuța gimnastă, care s-ar fi împiedicat la antrenament, dar de fapt, subtil spune că acest copil este vinovat de eșecul întregii echipe. Explicația lui halucinantă arată clar de ce România a ajuns din campioană, râsul Europei.

Reacția care te face să te închini cu două mâini

”Nu vreau să dau vina pe ea, e gimnasta mea, nu se va schimba nimic în felul în care vom interacționa în continuare, dar va trebui să avem o discuție lungă despre ce s-a întâmplat și despre ce vrea să facă în viitor. Sper că o vom putea recupera pentru gimnastică”, spune Forminte care transmite practic că din cauza Denisei Goglotă, România a ajuns pe locul 22 în lume din 24. El nu are nicio vină.

România a stat acasă cu echipa și la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, când am trăit doar prin performanțele veteranei Cătălina Ponor. Iată că trecutul nu ne mai ajută, iar viitorul arată cum nu se poate mai sumbru. Cu Andreea Răducan la conducerea Federației Române de Gimnastică, sportul care a făcut-o vedetă s-a prăbușit total și nu pare să vină cu nicio soluție. Despre mandatul ei, nu am reținut decât cearta penibilă cu Marian Drăgulescu, cel mai mare campion la gimnastică artistică, masculin, pe care l-a avut România vreodată.

Se pare că după plecarea soților Mariana Bitang și Octavian Bellu la lotul olimpic de gimnastică a venit cu adevărat potopul. Să sperăm, că doar asta ne-a mai rămas, că autoritățile se vor trezi în al 13-lea ceas măcar și vor aduce antrenori care să schimbe sistemul complet defect de astăzi din temelii.

Capital.ro