◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Acropola Atenei: o moștenire a epocii de aur

Acropola din Atena este cea mai renumită dintre numeroasele acropole din Grecia antică. Acropola pe care o cunoaștem astăzi a fost construită inițial în secolul V î.Hr., sub Pericles, un guvernator al Atenei, dar locația fusese aleasă încă din 4.000 î.Hr.

Astăzi, o serie de clădiri grecești antice supraviețuiesc în locul fostei Acropole, care este un patrimoniu mondial UNESCO. Fiecare clădire supraviețuitoare este incredibilă în sine (casa Partenonului, de exemplu), dar împreună oferă o perspectivă unică asupra lumii grecilor antici și a oamenilor care au locuit acolo în urmă cu 2000 de ani.

Clădirile și monumentele de la Acropolă sunt emblemele ale Greciei antice. Grecia antică este adesea romantizată și văzută ca o epocă de gândire și dezvoltare a cunoașterii.

Cecropia – Denumirea originală a Acropolei

În timp ce o cunoaștem sub denumirea de Acropolă, contemporanii săi o cunoșteau sub numele de Cecropia. Numele era o referire la Cecrops, care a fost legendarul rege al Atenei. Cecrops nu a fost un rege obișnuit, ci era jumătate om, jumătate șarpe.

Legendele descriu că a domnit timp de 50 de ani. Zeița Atena a concurat împotriva zeului Poseidon într-o cursă pentru a proteja Atenei. În cele din urmă, Cecrops a fost cea care a declarat-o pe Atena câștigătoare.

Cecrops este este cunoscut drept „erou cultural”, deoarece a susținut multe dintre elementele culturii grecești antice. Este creditat ca autor al primelor elemente ale comportamentelor civilizate, cum ar fi căsătoria. De asemenea, el a introdus și o serie de zei în religia grecilor antici.

Acestea au fost motivele pentru care Acropola a fost numită Cecropia, în onoarea lui.

Ce înseamnă Acropolă?

Cuvântul acropolă poate fi tradus precum „oraș pe cer” sau „oraș în aer” și a fost un termen folosit pentru orice oraș care a fost construit pe un deal. Arhitectura orașelor antice grecești este extrem de distinctivă și ușor de recunoscut. Coloane grandioase, podele de mozaic și frize sculptate deosebit constituie stilul arhitectural grecesc antic.

Teatrele în aer liber erau populare, alături de temple, o piață publică cunoscută sub numele de agora, stadioane, casa senatului, poarta monumentală și mausolee.

Templele Acropolei din Atena

Religia a fost o parte importantă a vieții în Grecia antică. Erau politeiști și venerau 12 zeități principale; Zeus, Hera, Poseidon , Demeter, Atena, Ares, Afrodita , Apollo , Artemis , Hefest, Hermes și Hestia sau Dionisos.

Au organizat festivaluri pentru a onora zeii, le-au oferit sacrificii și au apelat la ei pentru ajutor. Reverența și logodna lor cu zeii au făcut ca grecii antici să fie deosebit de prolifici atunci când a fost vorba de construirea templelor și Acropola iar Atena nu a făcut excepție.

Una dintre primele clădiri construite între 570 î.Hr. și 550 î.Hr. a fost un templu al Atenei. Resturile acestui prim templu sunt vizibile și astăzi.

|Continuare pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *