◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Indienii Selk’nam în drum spre Europa pentru a fi expuși în grădinile zoologice umane

Grădinile zoologice umane reprezintă una dintre cele mai negre pete ale istoriei recente. Acestea au existat pe teritoriul Europei și erau expuși oameni ”ciudați”, adică diferiți, aduși din toate colțurile lumii, împotriva voinței lor.

Istoria este cea mai bună sursă, care reflectă gradul evoluției spirituale umane. Aceasta nu a fost întotdeauna la cel mai înalt nivel, aruncând oamenii trecutului într-o beznă perfidă, în care, probabil, se zbăteau sufletele lor.

Indienii în grădinile zoologice umane


Cu permisiunea guvernului chilian, între anii 1878 și 1900, trei grupuri de indieni au fost trimiși spre Europa, pentru a fi expuși publicului. Indienii din Patagonia erau o raritate la acea vreme și Europa a decis că această curiozitate trebuia fructificată din punct de vedere economic.

Astfel, trei grupuri de indieni, aparținând triburilor indigene Tehuelche, Selk’nam și Kawésqar au fost trimise spre Europa. Printre ei se aflau atât copii, cât și bătrâni. Înainte de a fi îmbarcați, indienii au fost măsurați, cântăriți și apoi spălați și îmbarcați pe un vapor de mărfuri.

Pentru că în acele vremuri, condițiile de transport erau precare, cei mai mulți dintre ei au murit pe vapor și nu au mai ajuns niciodată să fie expuși în groteasca grădină zoologică.

De ce ar face oamenii o astfel de grădină?


Este foarte greu să răspundem în prezent la această întrebare, dar așa cum există grădini zoologice, unde animalele sunt private de libertate, așa existau, în trecut, și grădini umane. Din punct de vedere social, o civilizație mai avansată are tendința de a o domina pe una rudimentară. Era vorba despre curiozitate și diferențele enorme dintre cele două culturi, cea europeană, care atinsese un grad considerabil al evoluției, și cea a nativilor indieni, care în acele vremuri, trăiau în epoca de piatră.

Acesta poate fi motivul principal pentru care grădinile zoologice umane s-au înființat în Europa. Apoi, nu trebuie să uităm partea financiară, care era una considerabilă pentru acele vremuri. Europenii plăteau mulți bani ca sa-i vadă pe frații lor din Patagonia în lanțuri și cuști.

Populația Selk’nam, cunoscută și sub numele de Ona, trăia în regiunea patagoniană din sudul statelor Chile și Argentina, inclusiv insulele Tierra del Fuego. Aceasta a fost unul dintre ultimele grupuri aborigene din America de Sud care au fost descoperite de occidentali, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Reprezentanții tribului Selk’nam erau oameni scunzi, dar de o duritate ieșită din comun. Dețineau o capacitate incredibilă de a se adapta la cele mai ostile medii.

Conchistadorii spanioli pur și simplu i-au vânat pe acești indieni. Nu se știe care era motivul real, dar putem spune că Alejandro Cañas a estimat că în 1896 a existat o populație de 3000 Selk’nam, iar în 1919 au mai rămas doar 279 de indieni din acest trib. În mai 1974, Ángela Loij a murit; ea a fost ultima reprezentantă pur sânge a acestui trib.

Continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *