◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Protocol de parteneriat între BucPress Cernăuți și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Centrul Media BucPress, asociația jurnaliștilor români din Ucraina, a încheiat un protocol de parteneriat și colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Protocolul prevede statuarea unor relații de parteneriat și cooperare inter-instituțională, în direcția derulării de activități comune, în domeniile mass-media, cultură, educație.

Protocolul a fost semnat de președintele Centrului Media BucPress, Marin Gherman și președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, având valabilitatea de 4 ani, cu prelungirea automată, pentru noi perioade de câte 1 an. Potrivit protocolului, ambele asociații de presă românească recunosc importanța cooperării în domeniul mass-media, cultură, educație, inițiind o colaborare pe bază de parteneriat activ pe multiple planuri de interes comun.

Centrul Media BucPress și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își propun să realizeze în viitori 4 ani: crearea unui cadru optim de dialog și cooperare, care să permită schimburi sistemice de opinii, informații și experiență; consolidarea dialogului și cooperării între presa românească din România și Ucraina; promovarea de practici și platforme care să consolideze relațiile de bună vecinătate dintre România și Ucraina, să mențină și să consolideze identitatea etnică și lingvistică a comunității românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, precum și susținerea presei de limba română din Ucraina.

Protocolul de parteneriat și colaborare prevede contacte și schimburi periodice de experiență, vizite reciproce de studiu și documentare; elaborarea și implementarea de proiecte și programe comune, cu atragere de fonduri bugetare și extrabugetare, naționale și internaționale; schimburi de opinii pe teme de interes comun privind situația presei de limba română, drepturile jurnaliștilor, situația politică și geopolitică actuală din aria de interes comun și perspectivele acesteia; stimularea, dinamizarea, diversificarea și îmbunătățirea activității platformelor și mecanismelor de dialog academic și jurnalistic în comunitățile istorice, în special în regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.

Merită menționat faptul că Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este cea mai mare și cea mai importantă asociație de presă românească profesionistă, împlinind 100 de ani de existență în ianuarie 2019. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este o asociație profesională apolitică de utilitate publică, cu filiale în județele României, dar și în diaspora. Uniunea Ziariştilor Profesionişti a avut ca preşedinte după 1955 pe eminentul publicist Nestor Ignat, decan al Facultăţii de Ziaristică din Bucureşti. L-a urmat Vasile Dumitrescu, pe atunci director general al Agenției Române de Presă Agerpres, plecat ulterior în diplomație. Cu autoritatea lor, au ocupat această funcție Octavian Paler, redactor șef la „Cotidianul”, „România liberă” și Ion Cumpănașu, director general Agerpres. Sub numele simplificat de Uniunea Ziariştilor această organizaţie de creaţie profesională a fost cunoscută  până în 1990 , când a revenit la vechiul ei nume – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, condusă în momentul de față de Doru Dinu Glăvan.

Centrul Media BucPress este o asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, cu sediul la Cernăuți și o filială în regiunea Transcarpatia, care-și propune să dezvolte presa de limba română din Ucraina, să apere drepturile fundamentele ale jurnaliștilor români, să realizeze studii social-politice, să analizeze procesele informaționale. Membri ai Centrului Media BucPress sunt jurnaliști români care activează în diferite organe de presă din Ucraina. În același timp, Centrul Media BucPress are patru organe de presă proprii: Agenția de știri BucPress din Cernăuți (www.bucpress.eu), Radio Cernăuți – unicul post de radio din Ucraina care emite 24/24 de ore doar în limba română, revista de gândire românească din Cernăuți „BucPress” și platforma BucPress TV (redacția video).

Jurnaliștii Centrului Media BucPress aduc mulțumiri conducerii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru inițiativă, cooperare și dialogul constructiv. Considerăm că acest protocol de parteneriat este un pas important spre (re)conectarea comunității românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa la viața culturală și spațiul informațional al românilor de pretutindeni.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *