◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

”Nana Mouskouri împlinește 85 de ani” de Raul Gabriel Gavra

Nana Mouskouri, cea mai îndrăgită cântăreață a Greciei, împlinește astăzi, 13 octombrie 2019, venerabila vârstă de 85 de ani. Născută în 13 octombrie 1934Ioanna Mouschouri (pe numele său real) s-a făcut cunoscută prin vânzarea a mai mult de 300 de milioane de albume în toată lumea, în întreaga sa carieră lansând peste 200 de albume și single-uri. Interpreta a abordat mai multe genuri muzicale (amintind aici de jazz, pop și folk) și a cântat în douăsprezece limbi (greacă, engleză, galeză, germană, olandeză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, turcă, maori și chineză mandarină), impresionând publicul pentru mai multe decenii și contribuind substanțial la promovarea imaginii Greciei și a culturii grecești pe plan internațional.

Părinții Nanei au fost angajații unui cinematograf din Chania, Creta. La frageda vârstă de trei ani, viitoarea artistă și familia sa sunt nevoiți să se mute la Atena, acolo unde ea și sora sa (Eugenia) vor fi încurajate să urmeze Conservatorul. În cele din urmă, doar Nana rămâne fidelă muzicii, sora sa (deși mult mai talentată) nedorind să performeze în acest domeniu. Mărturisind faptul că are doar o singură coardă vocală funcțională, cântăreața crede că această anomalie este răspunzătoare pentru vocea sa deosebită.

Prima piesă care îi marchează cariera (devenind cunoscută pe tot continentul) este The White Rose of Athens, vânzările fiind de peste un milion de exemplare.

Mai târziu, Nana Mouskouri se va remarca și la concursul Eurovision, acolo unde va participa pentru Luxemburg cu piesa À force de prier.

Rămâne dedicată muncii sale, ajungând să cânte, să fie cunoscută și apreciată în întreaga lume. Cel mai mare hit al ei este Je chante avec toi Liberté (pe muzica Corului sclavilor evrei, ”Va pensiero” din Nabucco de Verdi, interpretat în mai multe limbi). Între 1968 – 1976 a avut și propriul său show TV (produs de BBC), Presenting Nana Mouskouri. De asemenea, pe lângă muzică, între 1994 – 1999, interpreta s-a implicat și în politică, fiind aleasă în Parlamentul European ca deputat.

Contribuind la imaginea sa aparte, ochelarii au reprezentat o acțiune de neconformare la cerințele unei anumite mode și perioade de timp. Deși sfătuită să renunțe la aceștia (din cauză că i-ar afecta imaginea comercială), Nana Mouskouri nu face compromisuri în acest sens, ea nedorind să renunțe la modestia sa veritabilă, la adevăratul ei scop (acela de a fi iubită pentru voce, nu pentru aspect). În ciuda temerilor celor din industrie, ochelarii (și forma deosebită a lor) nu numai că nu îi vor afecta cariera, ci chiar o vor ajuta în formarea unei imagini originale și iubite de către public, aceștia încadrându-i perfect chipul.

Firea sa altruistă (relevată și de implicarea în UNICEF) se datorează foarte mult și unei copilării caracterizate de mari lipsuri, Al Doilea Război Mondial (care a coincis cu cei mai frumoși ani ai vieții) creând o perioadă sumbră pentru întreaga sa țară și oferind o lecție importantă de întrajutorare tuturor oamenilor, după cum mărturisește artista. Buna comportare specifică ei s-a observat de-a lungul timpului și prin lipsa de extravaganță, prin îmbrăcămintea simplistă și acțiunile moderate, întreaga imagine a Nanei încadrându-se în rândul unei întregi serii de cântăreți remarcabili prin specific, prin calități cu adevărat onorabile.

 

leviathan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *