◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Sfârșitul hunilor: Moartea lui Attila și căderea Imperiului Hun

Moartea lui Attila a prezentat și căderea Imperiului Hun. Attila Hunul a fost cunoscut sub numele de Flagellum Dei , ceea ce înseamnă „flagelul lui Dumnezeu”. Cu el la conducere, hunii erau una dintre cele mai mari amenințări cu care se confrunta Imperiul Roman.

Deși el a fost înfrânt de romani sub conducerea lui Flavius ​​Aetius și aliații lor vizigoții, sub comanda lui Theoderic I, în bătălia de pe câmpiile Cataluniei, Attila și războinicii au rămas o amenințare pentru mult timp.

Abia în anul 453 d.Hr., după moartea lui Attila și căderea Imperiului Hun, lumea romană a fost în cele din urmă eliberată de una dintre cele mai mari amenințări.

Attila în luptă cu romanii

Una dintre cele mai faimoase bătălii, pe care Atilla a dus-o cu romanii, s-a desfășurat în 451, pe vastele câmpii ale Cataluniei, Spania. Rezultatul a fost unul favorabil romanilor și astfel Attila a fost forțat să se retragă în Europa Centrală.

De acolo, faimosul conducător al hunilor s-a gândit să invadeze din nou Imperiul Roman. Această invazie s-a produs în 452, hunii traversând Alpii și atacându-i pe romanii din Vest.

Ca rezultat, multe orașe nordice din Peninsula Italiană, inclusiv Aquileia, Verona și Milano, au fost capturate de huni. Roma a fost cruțată, deoarece Attila și războinicii lui nu au avut succes pe frontul de Sud, în zona râului Po.

Moartea lui Attila

„Întâlnirea Papei Leo și Attila” de Francesco Solimena

Atunci a fost momentul când o delegație, condusă de Papa Leon I, a negociat cu Attila, care în cele din urmă a ales să se retragă. Este neclară alegerea făcută de conducătorul hunilor și din acest motiv s-au născut numeroase speculații. Una dintre acest speculații se referă la diplomația lui Leon, care a salvat Roma.

O altă ipoteză susține că o boală ciudată i-a moleșit pe bărbații lui Attila. Unii istorici susțin că Attila a fost avertizat de oamenii săi să nu atace Roma pentru că va avea soarta lui Alaric I, care a murit la scurt timp după ce a încercat să cucerească Roma.

Moartea lui Attila, inima hunilor

Indiferent de alegerea sa, un lucru este cert. Anul următor, adică în 453, Attila a plecat în lumea celor drepți. Interesant este faptul că moartea sa a intervenit în ziua următoare după ce s-a căsătorit cu o femeie pe nume
Ildico.

Și aici există numeroase semne de întrebare. Unii istorici susțin că ar fi fost otrăvit, alții spun că a murit de la consumul ridicat de alcool. Cert este că nimeni nu știe care a fost motivul real al morții sale.

Căderea Imperiului Hun

Indiferent de împrejurările morții lui Attila, Imperiul Hun s-a destrămat pentru că a fost împărțit de cei trei fii a lui Attila, Ellac, Dengizich și Ernak.

Războiul civil a urmat, deoarece frații s-au luptat unul cu celălalt pentru a-și mări teritoriul pe care îl controlau. În timp ce acest lucru se întâmpla, vasalii hunilor au văzut oportunitatea de a-și câștiga independența. Primul care s-a ridicat împotriva hunilor a fost Ardaric, regele gepizilor. În 454 d.Hr., hunii au fost înfrânți la bătălia de la Nedao de Ardaric, iar Ellac a fost ucis.

Continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *