◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

MICA UNIRE, sărbătorită printr-un eveniment online în Filiala Olt a UZPR

Toți știm de la orele de istorie (și nu numai) că strămoșii noștri cei mai îndepărtați au fost geto-dacii (nucleul cel mai evoluat al tracilor), apoi, începând cu anul 106, împreună cu romanii, au format poporul daco-roman, apoi românii.

De-a lungul veacurilor, teritoriul întins al Daciei, a fost „călcat” de fel de fel de popoare migratoare, pentru bogatele resurse supraterane, terane și subterane – goții, hunii, gepizii, avarii, slavii, bulgarii, ungurii, pecenegii, cumanii, tătarii ș.a. Desigur că nu putem da uitării asuprirea turcilor, dar și a altor popoare (polonezii, austriecii, rușii)…

Chiar dacă au trăit în Provincii Istorice Românești aparent separate – Moldova, Muntenia și Transilvania – strămoșii noștri au avut dorința (transmisă din tată-n fiu), parcă pusă în Codul lor genetic de către Creator, să se unească! Au fost multe acțiuni în acest sens: în 1600, Mihai Viteazul a realizat Unirea Moldovei cu Țara Românească și Ardealul – la 27 mai, Domnitorul Mihai Viteazul a emis un Hrisov care atesta Unirea în care s-a autointitulat „Voievod și Domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țarii Moldovei”; la 12/24 mai 1848, la Brașov a fost elaborat Programul-Legământ intitulat „Prințipiile noastre pentru reformarea Patriei”; între 22 sept./03 oct.1857 și 21 dec.1857/02 ian.1858 a avut loc Adunarea ad-hoc din Moldova;

între 30 sept./12 oct.și 12 oct.și 10/22 dec.1857 a avut loc Adunarea ad-hoc din Țara Românească; la 5 ianuarie 1859, Colonelul Alexandru Ioan Cuza, a fost ales Domn al Moldovei; la 24 ianuarie 1859 a fost ales Domn și al Țării Românești, deci al Principatelor Române.

La 8/20 febr.1859, Domnitorul a venit la București.

I s-a spus Mica Unire… dar pentru că ea a stat la baza Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, Patriarhul României, Preafericitul Daniel, a numit-o Unirea de Bază.

Oricum i-am spune, fără ea nu am fi avut niciodată România Mare, creștină și modernă!

În contextul acestei mari sărbători a poporului român, păstrând o frumoasă tradiție, și vineri, 21 ianuarie a.c., directorul Centrului Județean de Cultură și Arte Olt, Vivi-Viorel Pintea, care este și coordonatorul Filialei Olt a UZPR, ne-a pus la dispoziție biroul domniei sale, plus camera Secretariat 2 și ne-a ajutat cu asistența tehnică pentru a celebra, în cadrul Filialei, Unirea de la 1859.

Am organizat această activitate cu anticipație având în vedere două considerente: conducerea Administrativă a Județului Olt a stabilit că marți, 24 ianuarie 2022, manifestațiile vor avea un caracter foarte restrâns și, de asemenea, ținând cont de faptul că ziua de 24 ianuarie face parte din minivacanță, așa că mulți colegi ar fi urmat să fie plecați. În aceste condiții, Mica Unire a fost celebrată cu o masă rotundă-eveniment, la care participanții, pe lângă argumentele istorice au adus și documente fotografice și filme despre Unirea Principatelor Române – Moldova și Țara Românească. Așa cum era firesc, au fost scoase în evidență pe de o parte rolul lui Alexandru Ioan Cuza – așa cum știe aproape orice român – în marele eveniment istoric, iar pe de altă parte, contribuția românilor patrioți din acea vreme, a celor mai importanți oameni de stat, precum și a marilor puteri și a atâtor români rămași anonimi – doar pe Pământ, nu și în Ceruri.

Au relatat despre acest eveniment național astral, prin discursuri și imagini, Vivi-Viorel Pintea, coordonatorul UZPR-Olt, Ștefan Melinte, cordonator adjunct al UZPR-Olt, Paulian Buicescu, consilier UZPR-Olt, Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, organizator al evenimentului. În partea a doua a celebrării i-am avut parteneri de dialog pe colegii Cristine Rousseau, director al Revistei „Popas Jurnalistic”, Marian-Teodor Popescu, publicist și scriitor,

Mariana-Margareta Saimac,  Elena-Gabriela Manda, Constantin-Cristian Geantă, istoric. Din expunerile extrem de interesante au reieșit și date și relatări în premieră.

Evenimentul a fost posibil grație implicării lui Vivi-Viorel Pintea, care a acordat toată susținerea desfășurării acestei celebrări, la al cărei succes deplin au contribuit inginerii de sunet și lumină Alin Bărbuia, Gabriel Neț și Costinel Iamandi.

Dar ca Evocarea noastră să fie binecuvântată,

S-o apărăm măcar de-acuma, când încă nu-i total furată…

Hai să cântăm „Hora Unirii”, nu că „dă bine” și-i frumos

Ci că trăim pur românește și apărați doar de Hristos” („Mica Unire”, de Paulian Buicescu)

Maricela-Paraschiva Buicescu / UZPR-Olt

Un comentariu pentru “MICA UNIRE, sărbătorită printr-un eveniment online în Filiala Olt a UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *