default-logo

Ziua Unirii Principatelor Române la reprezentanţele ICR

Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, va fi marcată la reprezentanţele Institutului Cultural Român prin evenimente online.

La ICR Berlin, o discuţie cu istoricul Florian Banu despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza va fi difuzată luni, prin Zoom, pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român de la Berlin. La

O postare care marchează importanţa zilei de 24 ianuarie 1859 va fi promovată pe reţelele de socializare ale ICR Budapesta şi ale Filialei Seghedin. Textul va fi prezentat atât în limba română, cât şi în limba maghiară. La ICR Istanbul, lect. dr. Adrian Bogdan Ceobanu (Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi) va susţine prelegerea cu titlul „Marile Puteri şi Unirea Principatelor Române”, în care va reliefa importanţa momentului istoric, rolul marilor puteri, scoţând în evidenţă contribuţia elitei politice şi culturale româneşti, alături de popor, în edificarea unirii Moldovei cu Ţara Românească, de la 1859. Înregistrarea, care va fi difuzată pe reţelele de socializare ale ICR Istanbul în perioada 24 – 28 ianuarie, va fi tradusă şi subtitrată în limba turcă. O prelegere susţinută de prof. univ. dr. Dumitru Preda, diplomat de carieră, autor a peste 50 de volume şi a numeroase articole ştiinţifice, va fi prezentată de ICR Londra luni. Prelegerea va fi susţinută în limba română, cu subtitrare în limba engleză, realizată de echipa ICR Londra şi va fi transmisă pe pagina de Facebook a ICR Londra şi pe canalul de YouTube, precum şi pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Pictori precum Theodor Aman, Gheorghe Tătărescu, Carol Popp de Szathmary sau Nicolae Grigorescu au oglindit unirea celor două Principate în operele lor, lăsând posterităţii o inestimabilă comoară. Lucrările dedicate de aceşti pictori momentelor reprezentative din 1859 şi personajelor istorice care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române sunt prezentate de muzeograful Maria Mihăilă (Complexul Muzeal Naţional Neamţ), într-un text tradus în limba spaniolă şi un material video subtitrat în limba spaniolă, ambele urmând a fi postate luni, 24 ianuarie 2022, pe reţelele de socializare ale ICR Madrid. Prezentarea picturilor şi a semnificaţiei acestora va fi ilustrată cu imagini ale tablourilor.

Premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne, va putea fi urmărită luni, la ora 21.00 (ora României), pe reţelele de socializare ale ICR New York. Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

„Fratelli lontani, radici comuni”, o iniţiativă a Ligii Studenţilor Români din Străinătate – filiala Italia, în colaborare cu Repatriot, va fi promovată pe reţelele de socializare ale Accademia di Romania in Roma. Evenimentul constă într-un tur virtual în Piaţa Unirii din Iaşi, realizat pentru a (re)descoperi statuia marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, care va fi transmis luni, ora 19.00, însoţit de o prezentare. Turul are ca scop ilustrarea faptelelor lui Alexandru Ioan Cuza şi prezentarea legăturilor dintre România – Italia. Vor fi evocate activitatea sculptorului Raffaello Romanelli, care a făurit în bronz celebra statuie din Iaşi, precum şi contextul istoric în care a avut loc creaţia operei de artă.

Un text scris de către istoricul dr. Paula Virag, oferit de Muzeul Judeţean Satu Mare, despre semnificaţia zilei Unirii Principatelor Române, va fi postat, în limba română şi poloneză, luni, pe pagina de Facebook a ICR Varşovia, alături de câteva fotografii. Vor fi prezentate pe scurt întâmplările ce au dus la unirea celor două principate şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în fruntea lor.

Un scurt material video despre lucrarea de pictură „Hora Unirii” de Theodor Aman, aflată în colecţia MNAR, va fi difuzat, luni, pe reţelele de socializare ale IRCCU Veneţia. Evenimentul, care marchează Ziua Unirii Principatelor Române, este organizat în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.