default-logo

„A fost odată, cu… Mircea Radu Iacoban”

Joi, 24 februarie 2022, la ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași, va avea loc o întâlnire cu scriitorul, dramaturgul, prozatorul și scenaristul român Mircea Radu Iacoban.

Evenimentul „A fost odată, cu… Mircea Radu Iacoban”, face parte din proiectul „Salonul cu amintiri”, inițiat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și constă într-o serie de întâlniri cu personalități culturale ieșene, care vor destănui din amintirile și experiențele adunate de-a lungul anilor.

Tudor-Florin Moraru, de la clasa de pian prof. „Daniela Relea”, va completa evenimentul cu un minirecital de pian. Moderator este Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi., iar amfitrion drd. Mihaela Tudose.

***

Mircea Radu Iacoban  s-a născut în Iași, la 19 februarie 1940, a absolvit liceul la Suceava, după care a urmat Filologia la Universitatea ieșeană. Prima carte de proză, („Estudiantina”) a publicat-o încă  student fiind. A lucrat mai  întâi la Radio Iași, apoi la Radio  București. S-a numărat  printre cei care, în 1966, au  întemeiat revista „Cronica”, primul săptămânal ieșean apărut după 1944. În 1969 a izbutit reînnodarea firului activității editoriale  ieșene, prin înființarea Editurii „Junimea”, căreia i-a fost  director un deceniu (1969-1979). Din 1979, devine director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, pe care l-a condus 11 ani. După 1990, a lucrat la Chișinău, ca trimis al ziarului bucureștean „Românul”, primind însărcinarea de corespondent de front la Războiul de la Nistru. În 1994 este numit, prin concurs, director al Teatrului „Luceafărul”Iași, pe care l-a condus, până la pensionare,  12 ani. Timp de 18 ani a fost  ales și reales secretar  al Asociației Scriitorilor din Iași. În 2011 s-a numărat  printre cei care au înființat revista „Cronica veche”. A publicat numeroase volume de proză, teatru, publicistică, a scris scenarii pentru filme de lung metraj și a primit numeroase premii și distincții.

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*