◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Cei care se consideră patrioți, mai dispuși să susțină măsurile de siguranță sanitară

Cei care se consideră patrioți sunt mai predispuși să poarte măști și să respecte regulile de izolare în timpul pandemiei de coronavirus, arată rezultatele un studiu derulat de cercetătorii de la Universitatea din New York, care au analizat atitudinea oamenilor din 67 de țări. S-a evidențiat astfel faptul că persoanele care se identifică mai puternic cu națiunea lor, participă mult mai activ la măsurile de sănătate publică și susțin politicile restrictive.

Echipa de experți americani a descoperit, de asemenea, că persoanele cu sentimente patriotice pregnante sunt mai predispuse să practice distanțarea socială. Descoperirile, publicate în revista Nature Communications, sugerează că identitățile naționale joacă un rol „semnificativ” și „pozitiv” în lupta împotriva unei pandemii globale.

„Istoria a arătat, fără îndoială, că naționalismul poate fi o forță distructivă. Dar cercetările au arătat, de asemenea, că identitatea de grup are o latură pro-socială. Acest studiu indică o posibilitate nouă și promițătoare – aceea că identitatea națională poate fi utilă în abordarea eficientă a pandemiei actuale și poate servi ca resursă de sănătate publică în viitor”, punctează profesorul Jay Van Bavel, co-autor al studiului. „Vedem efectele pozitive, în special pentru cei care se simt cu adevărat mândri și apropiați de națiunea lor, mai degrabă decât pentru cei care sunt în mare parte preocupați de felul în care ceilalți își văd țara”, adaugă este de părere dr. Aleksandra Cichocka, director al laboratorului de psihologie politică la Universitatea din Kent.

Echipa internațională afirmă că a recunoscut rolul productiv pe care îl poate juca identitatea națională în răspunsul la o criză larg răspândită – în acest caz, pandemia de coronavirus.

Deși impactul COVID a fost global, politicile și solicitările pentru practici care să-l abordeze se aplică în mare parte numai țărilor individuale, ridicând problema rolului pe care îl joacă identitatea națională în răspunsul la măsurile naționale de sănătate publică. „Identitatea națională măsurată reflectă ceea ce înseamnă să faci parte dintr-o națiune pentru fiecare persoană. Aprecierea acestui lucru poate stimula sentimentul colectiv al populației în lupta împotriva COVID. În viața reală, acest lucru poate fi văzut în țări precum Noua Zeelandă, al cărei prim-ministru, Jacinda Ardem, a subliniat rolul fiecăruia ca membru al unui grup mai mare, care este țara însăși”, explică dr. Paulo Sérgio Boggio, de la Universitatea Presbiteriană Mackenzie, din Brazilia.

Cercetătorii și-au propus să separe identitatea națională – care evaluează cât de puternic oamenii se identifică cu țara lor – de narcisismul național, care este o formă de identitate socială care implică credința că țara unei persoane este excepțională, dar subapreciată de ceilalți.

Echipa a efectuat un sondaj care a implicat participanți din 67 de țări. În general și în toate țările, participanții care au raportat că s-au identificat mai puternic cu națiunea lor au declarat în mod constant o implicare mai mare în comportamentele de sănătate publică și sprijin pentru politicile de sănătate publică. De asemenea, potrivit rezultatelor cercetărilor, ideologia politică poate fi relativ neimportantă pentru prezicerea comportamentului de sănătate publică în. „Este important de menționat că relația dintre identitatea națională și sprijinul pentru sănătatea publică s-a dovedit diferită de narcisismul național”, afirmă prof. Van Bavel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *