default-logo

De astăzi intră în vigoare o lege care NU le mai permite autorităților locale să neglijeze CETĂȚILE DACICE

Cele mai multe cetăți dacice din Munții Orăștiei au fost permanent neglijate de autoritățile locale. Bălăriile au acoperit zidurile antice adeseori, iar acolo unde mai găseai câte un panou cu explicații, acesta se dovedea inutil deoarece suportul  pe care au fost scrise cândva informațiile era distrus de vreme. Despre o astfel de situație jenantă, găsită în antica cetate de la Costești, am făcut și eu, anul trecut, o scurtă înregistrare video pe care o puteți viziona aici:

Tocmai de aceea, noua lege care vizează protecția cetăților dacice, prin impunerile sale, VA FORȚA autoritățile locale să facă ceea ce nu au făcut până acum din lipsă de responsabilitate, patriotism și conștiință identitară: să le îngrijească așa cum trebuie!

Pe data de de 20 martie 2020, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 23/2020 privind regimul juridic al Cetăților dacice din Munții Orăștiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO și unele măsuri pentru protejarea acestora. Legea intră în vigoare de astăzi, 23 martie 2020, și stabilește câteva lucruri foarte importante:

Art.1
(1) Județele pe teritoriul cărora se află monumentele istorice Cetățile dacice din Munții Orăștiei, denumite în continuare Cetățile dacice din Munții Orăștiei, și care nu sunt înscrise în inventarul domeniului public național ori în inventarul domeniului public local al comunelor, orașelor și municipiilor au obligația să preia, să inventarieze, să înscrie în domeniul public județean și să asigure administrarea acestora. (…)
(4) Consiliile județene au obligația să protejeze, să conserve și să pună în valoare Cetățile dacice din Munții Orăștiei, aflate în administrare, inclusiv prin activități de publicitate și desfășurarea de activități de natură economică în ceea ce privește editarea și valorificarea prin standuri proprii de material de popularizare în scopul cunoașterii, educării, promovării și cercetării monumentelor istorice.
(5) Consiliile județene au obligația să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecție a acestora, să stabilească mijloacele de protecție și să monitorizeze punerea în aplicare a acestora, iar Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Jandarmeriei Române, are obligația să asigure măsurile de ordine și siguranță publică. (Citește întregul text al legii aici: lege5.ro)

Potrivit legii, nu mai este loc de tocmeală. Consecința firească a acesteia ar fi aceea că, începând din acest an, TOATE Cetățile Dacice din Munții Orăștiei ar trebui să fie îngrijite, păzite, cu panouri explicative în bună stare și „dotate” cu materiale de popularizare frumos realizate. Așa cum era normal să fie, de mult, într-o țară care se vrea civilizată!

Daniel Roxin / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*