default-logo

Ombudsmanul European cere stoparea sistemului „uși rotative” – de la politică la corporații

Comisia Europeană ar trebui să blocheze temporar posibilitatea ca personalul să accepte locuri de muncă în sectorul privat dacă acestea prezintă riscuri de conflict de interese care nu pot fi compensate prin restricții, a recomandat Ombudsmanul European, Emily O’Reilly. Executivul UE ar trebui, de asemenea, să condiționeze aprobarea unui nou loc de muncă de existența unui angajament de la noul angajator, de a publica orice restricții pe site-ul său, a declarat Ombudsmanul. O’Reilly a avertizat, de asemenea, că instituțiile UE au reprezentat un „punct critic” în fenomenul „ușilor rotative” și că „eșecul de a controla practica va permite încorporarea unei culturi care poate eroda încrederea publicului în integritatea și expertiza instituțiilor UE”.
Recomandările urmează unei investigații asupra unui eșantion de 100 de decizii luate de Comisie în perioada 2019-2021, în 14 direcții generale, în toate cabinetele comisarilor, în Serviciul juridic al Comisiei și în Secretariatul General. Dintre aceste decizii, Comisia a interzis doar… două activități.
Există de mult timp îngrijorări cu privire la așa-numitul sistem „uși rotative”, prin care oficiali din instituțiile UE care se alătură firmelor din sectorul privat pe care le reglementaseră. Conform reglementărilor existente, personalul trebuie să informeze instituția dacă intenționează să ocupe un loc de muncă, în termen de doi ani de la părăsirea funcției publice din UE, iar Comisia poate interzice persoanei să ocupe postul dacă estimează că există un conflict de interese. Cu toate acestea, în practică, reglementările sunt rareori aplicate. O’Reilly a spus anterior că instituțiile UE ar trebui să înființeze un organism independent „care să decidă asupra cazurilor de conflict de interese dacă a nivelul Comisiei nu sunt luate mai în serios”.
O serie de cazuri de înalți funcționari care s-au alăturat firmelor pe care le reglementaseră anterior au provocat controverse. În 2019, Autoritatea Bancară Europeană a permis fostului său director executiv, Adam Farkas, să devină director executiv al Asociației pentru Piețele Financiare din Europa, unul dintre cele mai puternice grupuri de lobby financiar. La aproape un an după ce și-a început noul loc de muncă, o investigație a lui O’Reilly a concluzionat că nu ar fi trebuit să i se permită să preia postul, scrie EURACTIV.
Ombudsmanul poate emite recomandări, dar acestea nu sunt obligatorii pentru instituțiile UE.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*