◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

În „deșerturile de știri”, nimeni nu verifică nici măcar comunicatele de presă

Jurnaliştii obişnuiau să acopere mii de întâlniri ale guvernelor local de pe tot teritoriul SUA, dar din cauza reducerilor de personal din redacţii şi a schimbării priorităţilor spre online, nimeni nu se întreabă „De ce plătim pentru asta?” sau „De ce nu am plătit pentru asta?”. Iar rezultatul a dăunat democrației noastre, scrie Lucia Walinchus, pentru poynter.org.
Un studiu a constatat că „după închiderea unui ziar, costurile împrumuturilor municipale cresc cu cinci până la 11 puncte de bază, costând municipalitatea cu 650 de mii de dolari mai mult”. Urmărirea bugetelor din sectorul public este doar una dintre urmările semnificative și măsurabile pe care jurnalismul le are asupra democrației. Cercetări de anvergură au evidențiat faptul că atunci când nu există nimeni care să pună întrebări dificile, corupția crește. Când publicațiile locale părăsesc o zonă, sunt mai puțini alegători înregistrați, cei care votează merg mai rar la vot, iar municipalitățile au costuri mai mari de împrumut. Mai puțini candidați se înscriu pentru funcţia de primar, votul devine mai partizan, iar aleșii devin mai puțin receptivi și mai ineficienți. Într-un experiment deosebit de relevant, The Desert Sun din Palm Springs, California, a tăiat toate articolele de opinie naționale în iulie 2019. Ca urmare, numărul cititorilor online de conținut de opinie aproape s-a dublat.
Mai puțini jurnaliști într-o comunitate înseamnă, de asemenea, că există mai puțini oameni care să verifice faptele celor care încearcă să promoveze un anumit mesaj. De exemplu, în 2016, un grup numit Heart of Texas a promovat un protest față de deschiderea unei moschei locale. În același timp, un grup numit Musulmanii Uniți din America a organizat un contraprotest. Manifestanții onești au apărut la ambele mitinguri fără să-și dea seama că atât Heart of Texas, cât și United Musulmans of America erau organizații false – plătite de aceeași campanie de dezinformare rusă.
În deșerturile de știri, nimeni nu verifică nici comunicatele de presă. În prezent, există 6,4 profesioniști în relații publice pentru fiecare reporter din SUA. Ziarele locale mai mici care caută să umple golurile au fost presate în mod special să reelaboreze și să publice comunicate de presă, cu o verificare minimă. Un studiu al Fundației Cleveland a constatat că din miile de articole locale, doar 11% au fost originale și au îndeplinit o nevoie critică de informații.
Pe de altă parte, însă, în 2020, în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, vizitele pe site-urile de știri locale au crescut cu 89%. Pentru că, chiar și în forma lor redusă, ziarele sunt încă surse cheie de informare în comunitățile lor. În ciuda faptului că reprezintă doar 25% din numărul de posturi de știri, ele produc 60% din poveștile locale originale și care servesc unei nevoi critice de informații.
Ziarele continuă să fie o sursă vitală de informații pentru comunitățile lor, iar reporterii lor dedicați, deși mai puțini acum, au produs o acoperire excelentă. De exemplu, The Cincinnati Enquirer a câștigat un Pulitzer în 2018 pentru materialele despre opioide; Enquirer mai are doar aproximativ un sfert din reporterii pe care i-a avut la apogeu. Câte alte povești importante rămân nespuse?… (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *