◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Jurnaliștii din Filipine, marginalizați de noul regim prezidențial

Pentru jurnaliștii filipinezi, noaptea alegerilor prezidențiale a fost un coșmar – peste 31 de milioane de filipinezi l-au ales democratic pe fiul fostului dictator Ferdinand Marcos în cea mai înaltă funcție în stat.
Mai mulți filipinezi au încredere în știri, dar mulți le evită – Digital News Report 2022
„Pentru prima dată, m-am simțit cu adevărat amenințat. Amenințarea a fost reală. Nu mai eram sigur că mai vreau să fiu jurnalist”, a spus un reporter pentru un post de știri online, care, la fel ca mulți alții intervievați pentru un articol publicat de philstar.com, a optat să rămână anonim, de teama urmărilor negative.
Amenințarea percepută este că președinția lui Ferdinand Marcos Jr. va însemna o repetare a politicilor media represive pe care tatăl său le-a implementat în anii dinaintea înlăturării sale. Nu este ca și cum Marcos Jr. ar începe de la zero. Administrația predecesorului său, președintele Rodrigo Duterte, a atacat fără încetare mass-media independente și critice – Philippine Daily Inquirer a fost slăbit financiar; Rappler s-a confruntat cu mai multe acuzații în instanță;. ABS-CBN au dispărut…
Acum, jurnaliștii care l-au acoperit pe actualul președinte în timpul campaniei electorale. și-au văzut accesul limitat, iar interviurile pentru a-i analiza planurile pentru țară au fost restrânse.
Când reporterii au încercat să pună întrebări, au fost blocați, împinși. După alegeri, purtătorii de cuvânt ai lui Marcos Jr. au ignorat întrebările și au aranjat interviuri exclusive.
Organizația Reporteri fără frontiere, care monitorizează libertatea presei, notează în dosarul său informativ din 2022 despre Filipine revenirea „etichetării roșii” – o practică moștenită din epoca colonială și Războiul Rece, prin care jurnaliştii care nu respectă linia guvernamentală sunt marcați drept „elemente subversive”, ceea ce înseamnă a-i indica forțelor de ordine drept ținte legitime pentru arestare arbitrară sau, mai rău, „pentru executare sumară”.
Alții, așa cum detaliază Regine Cabato, de la Washington Post, sunt sub un flux constant de hărțuire online, care poate deveni „extrem de urât”. Ostilitatea este un „bonus” pe lângă orele lungi, salariile mici și amenințările la adresa siguranței fizice și psihologice a jurnaliștilor, condiții în care profesioniştii media din Filipine lucrează de zeci de ani. Un sondaj efectuat în martie 2021 de către Uniunea Națională a Jurnaliştilor din Filipine a constatat că 55% nu primesc compensații pentru orele suplimentare, jumătate nu primesc plată pentru concediu, iar 40% nu au acces la card de sănătate. „Pentru a fi jurnalist într-o țară din lumea a treia precum Filipine, trebuie să recunoști că ceea ce faci nu este suficient. Și familia trebuie, de asemenea, să facă sacrificii pentru ca tu să trăiești acel vis și acest scop”, a spus un alt reporter pentru un post de știri online. (redacția UZPR)
Foto:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *