◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Serata „Eminescu, jurnalistul”

Și… iar a venit 15 iunie, ziua când Emin s-a înălțat la Demiurg. O face de 133 de ani și o va face veșnic, că revine mereu pe pământ românesc, cu o dragoste infinită. Îl simțeam pe „poetul nepereche” în Bucureștiul potopit de mirosul florilor de tei și vedeam cum se materializa dorința lui („Flori de tei deasupra noastră/ Or să cadă rânduri-rânduri”) pe străzile înmiresmate și pline de soare, unde plutea dorul de Eminescu.
Pe 16 iunie, la Palatul Suțu, sediul Muzeului de Istorie a Municipiului București, în cadru festiv, a fost organizată SERATA „EMINESCU, JURNALISTUL” de UZPR și Teatrul NostruM. Invitați: doamna Nicoleta Paninopol, director Centrul Cultural Unesco „Mihai Eminescu” și doamna Camelia Botezatu, președintă a Asociației Emblematic România. membri UZPR, scriitori, artiști, muzicieni.
Am pătruns cu emoție în Palatul ce a aparținut familiei Suțu, unde se aduna elita Bucureștiului, în secolul al XIX-lea. Întâlnirea a fost monitorizată de domnul Ovidiu Zanfir și de d-ra Claudia Motea, artistă, scriitoare, regizoare, manager la Editura Libris.
Dumneaei, autoarea cărții „Brâncuşi, dragostea mea”, a piesei de teatru „Iubitele lui Brâncuși”, pe care le interpretează, a cărții „Shalom, Israel!”, pentru care a primit un premiu important, a spus „Serata Eminescu a început de când ați intrat pe ușă și ați simțit lumina eminesciană ce transfigurează acest spațiu”. Dumneaei l-a invitat pe dl Mihai Costin să deschidă serata, mai ales că dumnealui a organizat anual la Sala Brâncuşi din clădirea Parlamentului SALONUL NAȚIONAL EMINESCU, sub patronajul acestei înalte instituții, unde a adunat artiști, scriitori, interpreți din toată țara. Ca președinte al Asociației de Numismatică a realizat multe efigii cu chipul lui Eminescu, expuse la acest salon. Dumnealui și-a exprimat speranța că acest eveniment anual se va relua, bun prilej de a-și manifesta dragostea pentru Eminescu nu doar personalitățile, ci și elevi, tineri din țară, ca în ceilalți ani. Dl Președinte Sorin Stanciu l-a elogiat pe „poetul nepereche” jurnalist de excepție, care este patronul spiritual al „Cronicii timpului” și a spus că face demersuri să se declare oficial Ziua jurnalistului.
Teatrul NostruM, asociat UZPR, a susținut spectacolul comemorativ „De ce tu, dragul nostru Eminescu?”, în regia Claudiei Motea, prin recitări, dialoguri, dramatizări ale poeziilor eminesciene. Soprana Arlinda Morava și tenorul Cornel Dărvășan, personalități ale scenei lirice românești, acompaniați la pian de d-na Adriana Alexandru au încântat publicul, interpretând romanțe pe versurile eminesciene. Actrița Doina Ghițescu a recitat poezii din lirica eminesciană. Eu, Ecaterina Chifu, am fost prezentată publicului ca membră UZPR și una din traducătoarele poeziei de dragoste a lui Eminescu, carte care este și în varianta electronică și face cunoscută în lume opera genialului poet.
Spectacolul s-a încheiat cu cântecul pe versurile lui Grigore Vieru „Eminescu” și toți au spus în cor la final:„Eminescu să ne judece!”.
Am plecat mai bogați spiritual de la acest eveniment, fiindcă am simțit că Eminescu a fost cu noi și ne-a dat energia de a face mai mult pentru cultura română.
Eminescu rămâne alături de marii poeţi ai lumii, prin opera ale cărei rezonanţe străbat meridianele, fiind îndrăgită şi apreciată de atâţia iubitori de frumos. Avându-l pe Eminescu în suflet, nu mai suntem nicicând singuri, căci purtăm cu noi o bogăţie rară, cea mai de preţ comoară a limbii române, opera unui astru nemuritor, ce va străluci pe firmament, cu o blândă lumină, iradiind prin veacuri frumuseţe şi armonie.

Ecaterina Chifu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *