◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Un tenor român cucerește publicul canadian

O voce cu un timbru clar, cu influență ușoară, imediată, ce deșteaptă emoții puternice dar și o prezență scenică remarcabilă îl caracterizează pe tenorul român, Valentin Borșu, originar din Bacău ce locuiește în prezent în Calgary, Alberta, Canada. Am avut bucuria de a-l întâlni de curând, cu prilejul unui recital de muzică și poezie – Vibes of Romanian Music – pe care tenorul l-a susținut în Calgary alături de pianistele Denisa Calcan și Lisa Kiernan.
De profesie inginer, având studii de masterat la Universitatea din Ottawa, Canada și articole publicate în revistele de specialitate din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Computer Science ale aceleași institutii superioare de învățământ canadiene, Valentin Borșu reușește să îmbine armonios în viața de zi cu zi profesionalismul și seriozitatea impusă de ocupația pe care o are, cu talentul, dragostea , pasiunea și respectul pentru muzică. El dăruiește cu ușurință publicului său un entuziasm răsunător ce cântă iubirea, curajul, sinceritatea, libertatea, dreptatea și devotamentul: “Iubesc să cant și dacă nu o fac, simt că sufletul meu se ofilește” mărturisește artistul.

Prestația vocală a lui Valentin Borșu s-a perfecționat de-a lungul anilor. Tenorul deține diplome și distincții obținute în școlile muzicale ce l-au avut ca student – Associate Diploma with Distinction și Advanced Voice Certificate de la Trinity College, London UK, Alberta Gold Medalist și Associate Vocal Performance Diploma – în pregătire -de la Royal Conservatory of Music din Canada. La acestea se adaugă premii pe scenele internaționale și burse de studiu acordate pentru interpretare și tehnică vocală : premiu ca finalist național la secțiunea performanțe vocale în cadrul Concursului Național de Muzică din Canada -Canimex -Canadian Music Competition (2016), câștigător în 2015 la Unsigned-Only World Music Competition, secțiunea performanțe vocale, participant în 2014 la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară George Grigoriu, 2014 , Romania, 2014, și bursele din partea Mount Royal University,Calgary și Branch Music Teachers Association, Canada.
În viața spectacolelor muzicale, Valentin Borșu a interpretat roluri precum : Lenski – Eugene Onegin (Tchaikovsky), Tamino – Die Zauberflöte (Mozart), Mr. Angel – Impresario (Mozart), King Ahasvérus – Esther (Handel), Tenor Soloist – Messiah (Handel), Nemorino – L’elisir d’amore (Donizetti), Robert – Company (Sondheim).

Rolurilor interpretate alături de Calgary Civic Symphony Orchestra, Rocky Mountains Symphony Orchestra, Voice Scapes -Early Music Voices- Baroque Orchestra, Calgary Concert Opera Company și Grande Prairie Opera, li s-au adăugat participări în programe intensive de pregătire vocală la International Music School, Eastbourne, UK, Opera Nuova , Edmonton, Canada și Cowtown Opera Company, Alberta.

Chiar dacă arta începe acolo unde se termină tehnica, potrivit spuselor Maestrului italian Nicola Porpora, tenorul îmi povestește cu entuziasm și admirație despre artiștii artei cântului și a esteticii vocale cu care a colaborat și care au avut o influență hotărâtoare în formarea sa: soprana Brândușa Moțoc, Deen Larsen, Bryan Husband, Penelope MacKay, Morag McLaren – în Europa-, Carla Bagley, Elizabeth Turnbull, Brett Polegato, Blaine Hendsbee -în Canada.

Valentin nu mai locuiește în România de ani buni, dar perioada verii este un prilej potrivit pentru el în a se reîntoarce în țară și a vizita oameni și locuri dragi, atât din județul natal Bacău cât și din Dâmbovița unde are rude și prieteni în localitățile Găești și Hulubești.
La mijlocul acestei luni, tenorul a dăruit publicului din țară un cadou muzical deosebit, fiind invitat să susțină două recitaluri de muzică organizate în Sibiu la Sala Oglinzilor din incinta FDGR și la Ateneul Fundației Pelin din Tecuci. Pe cele două scene, Valentin Borșu a interpretat alături de soprana Anca Boieru și pianiștii Istvan Kozma și Adina Cocarceanu , arii si duete din opere celebre, lieduri și canțonete, compoziții din repertoriul lui Giuseppe Verdi , Antonín Dvořák, P.I Tchaikovsky, Franz Schubert, Giacomo Pucini, Tiberiu Brediceanu și Franz Lehár.
În comunitatea din Calgary, tenorul participă la numeroase evenimente culturale și de caritate : Musical Extravaganza Gala, Mrs. Calgary Christmas Gala, European Film Festival Gala, Heritage Festival, Alberta Strong Charity Concert. În 2013 Valentin Borșu a făcut parte din echipa unui proiect muzical pentru Drew Right Music realizat în beneficiul celor care au suferit în urma taifunului Yolanda/Haiyan din Filipine. Piesa muzicală Strong, interpretată de soliștii proiectului este semnată de producătorul Andrew Lane și îi are ca producători executivi pe Christine Berry și Candace Smith.
Tânărul și talentatul tenor Valentin Borșu are ca motto preferat cuvintele Eleonorei Roosevelt potrivit căreia”Viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor lor” iar acest adevăr îl însuflețește.

Daniela Apostoaei
Jurnalist, Canada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *