default-logo

A apărut revista „Cozia literar-artistică”, august-septembrie 2022

De foarte mulți ani, în stațiunea Călimănești, din județul Vâlcea, din inițiativa talentatului scriitor și profesor Constantin Geantă, apar mai multe reviste literare. Acesta a strâns în jurul său scriitori din județele Vâlcea, Olt, Ilfov, Cluj, din București și diasporă care se regăsesc în paginile publicațiilor pe care le editează. În această localitate s-a format un colectiv de intelectuali, activ, care și în cenaclul literar, condus de Constantin Geantă, la care participă și elevii liceului și școlilor din localitate. În cadrul ședințelor cenaclului se promovează literatura de calitate și creațiile membrilor cenaclului.

Aproape lunar, în această frumoasă localitate, din inițiativa profesorului Constantin Geantă se organizează lansări de cărți, se sărbătoresc scriitori din diferite localități din țară. Tot aici se află una din cele mai active și bogate biblioteci, care colaborează fructuos cu scriitorii din Călimănești și nu numai.

În această atmosferă creatoare, căruia i se potrivește zicala românească „Omul harnic sfințește locul”, a apărut revista „Cozia literar-artistică”, în format A4, serie nouă, august-septembrie 2022, în condiții grafie deosebite, cu fotografii  originale și cu un conținut bogat din punctul de vedere al temelor publicate, în care descoperim semnăturile unor scriitori cunoscuți din țară și de pe mapamond.

Revista se deschide cu articolul „O nouă apariție editorială pe piaţa publicisticii vâlcene”,

semnat de Nicolae Dinescu, președintele filialei UZPR Vâlcea, în care se face vorbire despre această revistă și colectivul format din: „Nicolae Dinescu – Director onorific, Elena Manda – Director, Mircea Vasii – Director adjunct, Constantin Geantă – Redactor șef, Cristian Ovidiu Dinică – Redactor- șef adjunct, Anca loniță Popescu – Secretar redacție și tehnoredactare computerizată – Dumitru Ciobanu și Maricela —Paraschiva Buicescu, Nicolae Nistor – Senior Editor și, nu în ultimul rând, un colectiv harnic de redactori, avându-I în frunte pe: Maricela – Paraschiva Buicescu, Paulian Buicescu, av. Anca loniță Popescu și Elena -Alexandra Costea”. Nicolae Dinescu, după o analiză pertinentă a revistei și a activității colectivului de redacție ,concluzionează: „Fericiți trebuie să fie membrii cancelariei și mai ales directorii celor două școli care îl au pe acest minunat coleg al nostru, scriitor și poet, membru al UZPR, o personalitate emblematică a culturii vâlcene. Felicitări și succese în continuare!”.

În continuare, Puiu Răducanu, directorul Editurii Mircea cel Bătrân, din Olănești, scrie cu multă acuitate despre Mănăstirea Cozia, iar profesorul Constantin Geantă, ctitorul revistei, ne amintește, într-o amplă analiză, că au trecut 604 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mircea cel Bătrân.

Cronica despre cartea „Scaunul harului”, a scriitoarei Titina Nica Țene, semnată de Constantin Geantă, este un exemplu despre cum se scrie o analiză literară, în care concluzionează: „Cartea impresionează prin vibraţia lirică excepţională, în care meditaţia filosofică se îmbină cu o trăire suavă”.

Semnalăm articolele și eseurile semnate de Constantin Olteanu, Elena Manda, care scrie despre destinul secular al Mănăstirii Cozia, Cristina Nălbitoru, care vorbește despre Fecioara de Fier de la Cetatea Făgăraș, Constantin Mănescu, Ion Nălbitoru, Mihai Călugărițoiu, ontosul și logosul în poezia lui Ioan Șt. Lazăr, Elena-Alexandru Costea, Gabriela Munteanu, Narcis Chirea –Dăescu, Cristian Ovidiu, Florentin Smarandache, Elena Buțu, Ion Cuzuioc, Zenova Zamfir („Suntem călători în viața noastră și în viața altora”), Vasian Mircescu, Lucia Cosmina Vlad, Maricela-Paraschiva Buicescu, Ștefania Marineanu, Tiberiu Zamfir și Marian-Tudor Popescu despre regretatul poet Dumitru Raiciu.

Revista are și multe pagini cu poezii semnate de Al. Florin Țene, Titina Nica Țene, Dumitru Mesia  Onescu, Nicuță Ion Lungu, Corina VLĂDOIU, Loredana Stan, Cristian Ovidiu Dinică, Ion MICUȚ, Marian-Teodor Popescu și  Felicia Ana –Maria Stan.

Aceste nume vin din România Profundă și creatoare, temelia culturii noastre naționale. Remarcăm faptul că mulți din cei ce semnează în această revistă sunt membri ai UZPR, filialele Vâlcea, Olt și Cluj.

Revista „Cozia literar-artistică”, prin acest număr, se integrează în marele evantai revuistic din actualitatea culturală a țării.

                                                                                                Al. Florin Țene / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*