default-logo

Europenii continuă să considere că fenomenul corupției este larg răspândit

Pe față, publicul european a devenit mult mai bun în a elimina politicienii contaminați de corupție, scrie Euronews. Anul trecut, Sebastian Kurz a fost obligat să demisioneze din funcția de cancelar austriac, din cauza presupusei folosiri a fondurilor guvernamentale pentru a cumpăra o acoperire mediatică favorabilă. Cam în același timp, alegătorii cehi s-au asigurat că Andrej Babis nu a reușit să câștige un alt mandat ca prim-ministru, în parte din cauza acuzațiilor că vastul său conglomerat ar fi luat ilegal subvenții UE. Janez Jansa – care a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție în 2013 – și-a pierdut funcția de prim-ministru al Sloveniei.
În 2020, slovacii au ales un nou guvern de coaliție al cărui principal partid a făcut campanie exclusiv pe anticorupție. Protestele au avut loc de la uciderea, în 2018, a unui tânăr jurnalist de investigație care a scris despre legăturile dintre magnații țării și partidul cândva dominant SMER-SD.
Dar un sondaj recent Eurobarometru a constatat că 68% dintre cetățenii din UE consideră că în general corupția este încă răspândită în țara lor. Doar o treime cred că guvernele lor fac ceva în acest sens. În Grecia, Cipru, Ungaria, Croația și Portugalia, peste 90% dintre respondenți au declarat că este răspândită. Percepțiile au fost sub pragul de 50% în Estonia, Luxemburg, Suedia, Finlanda și Danemarca. Deși aceste rezultate au fost oarecum în scădere față de un studiu similar din 2019 – când 71% dintre europeni considerau că fenomenul este răspândit – majoritatea europenilor consideră că țările lor sunt corupte.
Chiar și cei mai buni indicatori din Europa s-au înrăutățit ușor în ceea ce privește Indicele de percepție a corupției al Transparency International. Norvegia, care este considerat cel mai puțin corupt stat din lume, a obținut 88 din 100 în 2015, a scăzut cu trei puncte în ultimul raport, iar Suedia a trecut de la 89 la 85. Germania a scăzut cu un punct în aceeași perioadă. Marea Britanie a trecut de la 81 la 78. Danemarca este singura țară din UE în care majoritatea oamenilor nu consideră că legăturile dintre afaceri și politică sunt prea strânse, potrivit sondajului Eurobarometru. Există, de asemenea, diferențe între vestul și estul continentului. Potrivit sondajului Eurobarometru, oamenii din țările care au fost membre UE înainte de 2004 – în principal jumătatea de vest a continentului – cred că fenomenul este răspândit în partidele politice și în afaceri. Prin comparație, cei din statele mai nou intrate în blocul comunitar percep corupția ca fiind mai răspândită în sistemul lor de sănătate, în poliție și justiție. Roberto Martinez B Kukutschka, de la Transparency International, avertizează: „Corupția este adesea folosită ca un termen-umbrelă, care acoperă mai multe acte de abuz de putere. Acest lucru poate varia de la mită pentru a obține un serviciu public până la deturnare de fonduri publice sau favoritism în atribuirea de contracte publice. Cetățenii din Europa de Est văd corupția ca fiind o problemă atât în sectorul public, cât și în cel privat și sunt deosebit de suspicioși față de cei din funcții politice la nivel înalt”.
Un potențial motiv pentru care unii europeni ar putea crede că se înrăutățește corupția este că jurnaliştii și autoritățile de reglementare și-au îmbunătățit mult activitatea de descoperire și raportare a dovezilor, a declarat Liz David-Barrett, șeful Programului Global pentru Măsurarea Corupției la Academia Internațională Anticorupție din Viena. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*