default-logo

Irinel Merlușcă și destoinicia unei vieți livrești „à la carte”

Dacă e vară, atunci să fie și LIBFEST 2022! Iată o expresie pe care îmi place să o folosesc mereu în această perioadă a lunii lui august, când încă este vacanță și purtăm cu noi bucuria acesteia. În plus, LibFest 2022, care este un Târg de Carte și experiențe culturale din Brașov (18-21 august) aflat la a IX-a ediție, întregește ideea de bunăstare, cinstire culturală și de un welcome binemeritat pentru românii de pretutindeni și pentru toți turiștii străini care poposesc pe meleagurile brașovene.

Irinel Merlușcă, managerul Editurii Creator, cu iscusință și talent, prin tot ceea ce realizează el, de la design de cărți până la prezentare de evenimente – lansări de carte, este el însuși o carte de vizită de aur a întregii instituții de prestigiu Libris, care, fără nici un dar sau poate, deține supremația națională în difuzarea și distribuirea cărților online.  

Iubiți cititori, vă invit să descoperim împreună destoinicia unei vieți livrești, à la carte, ce aduce în prim plan pe acest manager de mare ispravă, Irinel Merlușcă,  care este iubit și prețuit , atât de scriitori, cât și de cititori.

 C.M.: Domnule Irinel Merlușcă, anul acesta,  Editura CREATOR care face parte din Grupul de firme LIBRIS, a împlinit șapte ani de existență. Ce ne puteți spune despre această editură al cărei manager sunteți în prezent?

I.M.:În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru că m-ați inclus în portofoliul dumneavoastră de invitați și că faceți atât de multe lucruri frumoase și cu profesionalism în artă și nu numai.

Într-adevăr, Editura Creator a împlinit șapte ani de cArte; înfiinţată în 2016, în Brașov, ca o necesitate la viața culturală de aici, Editura Creator (din 2020 cu acest nume, cu o simbolistică și forță mare de creare), denumită inițial Libris Editorial, face parte din Grupul de Firme Libris care are peste trei decenii de activitate în domeniul difuzării de carte şi muzică. Editura Creator se vrea și este un partener de încredere pentru scriitorii din România, și nu numai, un proiect deschis și dinamic care să crească vizibilitatea și să valorifice talentul și dedicarea, mizând pe trăsăturile recunoscute ale echipei Libris: promptitudine, seriozitate și profesionalism. Editura Creator își făurește propria istorie, având abilitatea de a se adapta trendurilor culturale.

 – Profesia dumneavoastră este de designer/grafician. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră și activitatea din cariera dumneavoastră.

 De când mă știu am avut o atracție către arta digitală, iar Facultatea de Inginerie Tehnologică, secția de Design de Produs, datorită profesorilor de acolo, ce mi-au deschis orizonturile spre grafica de carte, cu o experiență de peste 10 ani într-o tipografie ca și DTP (Desktop Publishing), acolo am cunoscând tehnologia și toți pașii care duc la finisarea cărții. Din 2017, echipa Libris mi-a oferit oportunitatea de a mă dezvolta pe parte editorială în proiectul Libris Editorial (Creator) ca și grafician. Grafica de carte s-a dezvoltat în timp; odată cu puterea de observaţie şi înţelegere, sunt anumite reguli vizuale şi tehnice fără de care nu poţi porni construcţia unei cărţi. Jocul după anumite reguli face frumuseţea lucrului, libertatea de a găsi cele mai creative rezolvări, dar fără a pierde din vedere conţinutul. Graficianul face parte din categoria celor care formează gustul publicului. Un text bine aşezat, fie el tipărit sau electronic, este citit şi înţeles de mai multă lume, iar un text neglijent este abandonat. Cărţi decent lucrate, îngrijite cu respect i-ar forma pe oameni. Rolul graficianului devine cu atât mai important cu cât ne mobilizăm mai greu pentru citit. Iar în ceea ce priveşte cartea tipărită, meseria în sine va deveni şi mai fascinantă, pentru că va permite mai mult spectacol, dincolo de corectitudinea unor informaţii.

– Cum împletiți în prezent managementul cu profesia dumneavoastră de artist?

La începutul anului acesta, mi s-a oferit șansa de a prelua funcția de manager a Editurii Creator. Decizia de a accepta această funcție s-a datorat în primul rând echipei din care fac parte, o echipă frumoasă și a cărui sprijin l-am regăsit și simțit zi de zi de la început. Pe lângă implicare, creativitate și profesionalism, sunt oameni frumoși alături de care este o mare plăcere să îți petreci timpul.

Cu ajutorul echipei mele de nota 10, încerc să îmbin cât mai bine cele două activități de manager și grafician.

– Sunteți apreciat de toți autorii cărților Editurii CREATOR pentru designul coperțile excelente pe care le concepeți. Cum și de unde vă inspirați?

Comunicarea este cheia, a sta de vorbă cu un autor, a-l asculta și a simți ce își dorește, acesta este secretul. Fiecare carte are propria ei viață se naște din imaginația și cunoștințele unui scriitor, iar echipa noastră – de la redactor, corector, grafician – modelează și împachetează frumos între coperțile ei o parte din sufletul scriitorului.

– În catalogul editurii există atât autori români, cât și străini. Care sunt criteriile după care publicați manuscrisele?

Bucuria mea cea mai mare este atunci când un autor se reîntoarce pentru o nouă colaborare, dovedind astfel că facem o treabă excelentă și că omul sfințește locul, omul atrage oameni. Una dintre cele mai importante etape este aceea de selecție, redactorul are cel mai greu cuvânt de spus în alegerea și selectarea manuscriselor primite pentru publicare aducând argumente pro și contra, după care se discută cu toată echipa și se ia decizia finală, dacă are sau nu potențial.

– Titlurile Editurii CREATOR sunt distribuite prin librăria online nr. 1 în România, libris.ro, apoi prin magazinele online partenere, dar și prin librăriile fizice din țară: Cărturești, Diverta, Eminescu etc. Care este pulsul vânzărilor, mai ales în aceste timpuri destul de provocatoare? Ce gen de cărți se vând mai bine?

Editura Creator are un mare avantaj – acela de a face parte din grupul de firme Libris și de a-l avea ca „frate mai mare”, cu experiența în vânzarea de carte. Prin Libris.ro, ajung cărțile Editurii în toată lumea, iar prin colaborarea cu partenerii noștri cărțile se regăsesc în multe dintre librăriile din România și chiar Republica Moldova.

Deși cel mai des publicate cărți sunt cele de poezie, ele sunt și la coada clasamentului când vine vorba de vânzare, iar cele mai vândute cărți sunt cele de dezvoltare personală atât de autorii români, cât și de la cei străini.

– V-ați gândit vreodată să publicați o carte proprie? Dacă da, ce subiect ați aborda? Ar fi o carte-selfie, adică realizată doar de dumneavoastră?  (mă refer la design și tehnoredactare, în primul rând)

Frumoasă întrebare! Niciodată nu mi-a trecut prin cap să public, dar dacă ar fi, atunci clar ar fi un roman grafic din lumea aceasta editorială, „Aventurile unui editor”, cu și despre autori de carte, și da, ar fi realizată de mine, cap-coadă, de la texte, grafică, așezare în pagină, tipul de hârtie, cerneală, format (atipic total), a-și face o bijuterie pe care să o port cu mândrie.

– Știu că organizați evenimente mari de promovare și lansări de carte, participați cu mare succes la târguri de profil în țară și în străinătate. Toate acestea normal înseamnă cheltuieli, este indispensabil un buget prompt de promovare. Din câte am constatat, alte edituri nu-și permit această strategie de piață.  Care este cheia succesului, în cazul dumneavoastră, mai ales că instituțiile statului nu se implică financiar?

Avem noroc că paginile noastre de socializare au crescut organic, odată cu portofoliul editorial, astfel avem o comunitate de cititori care ne sunt alături și ne cunosc evoluția. Încercăm să investim în promovarea evenimentelor la care luăm parte, însă mizăm foarte mult și pe Creator(ii) din jur.

Ne-ar plăcea ca editurile, în general, să dispună de mai mult sprijin din partea instituțiilor statului, însă fiecare dintre noi face tot posibilul pentru a „supraviețui” pe piața de carte.

– Fiind managerul Editurii CREATOR, vă rugăm să enumerați câteva cărți de succes ale editurii?

Bestseller-ul anului 2021 a fost titlul „Biblia îngrijirii tenului. Ghidul tău onest pentru o piele minunată” de dr. Anjali Mahto, care s-a menținut și anul acesta pe prima poziție în topul vânzărilor, iar alături de aceasta putem enumera următoarele traduceri: „The Lady in Gold. Povestea extraordinară a capodoperei lui Gustav Klimt, portretul lui Adele Bloch-Bauer” de Anne-Marie O’Connor, „Hai sa vorbim despre vagin” de Jennifer Lincoln, care, deși este un titlu abia ieșit din tipar se anunță un bestseller, „Italia sub clar de lună” de Jennifer Anton, „Calea ascultării” de Julia Cameron. De asemenea, putem menționa și creații ale autorilor români precum „Soarta democrației” de Andrei Marga și „Farmecul discret al mirării”, sub forma unui dialog epistolar între Cosmin Neidoni și Cristian Muntean. Cert este că facem o selecție foarte strictă a noutăților ce urmează să le publicăm pentru a asigura cititorii de garanția unor lecturi de calitate.

Avem și cărți premiate, cum ar „Shalom, Israel” de Claudia Motea, carte distinsă cu premiul Cartea anului 2019, oferit de Centrul Cultural Israeliano-Român, „Licantropia poftei. Poemenle vârstei de mijloc” de Laurențiu-Ciprian Tudor,  „Ghici ce aduce barza” de Alimpie Sevastian, cărți ce au luat numeroase premii literare, dar și de specialitate.

– Puteți să ne dați câteva sfaturi/ sugestii pentru autorii care doresc să publice la Editura CREATOR?

Pe autorii care doresc să publice la Editura CREATOR îi sfătuim să scrie cu pasiune, originalitate, să se inspire din tot ce-i înconjoară și să-și găsească propriul stil. Când obțin un manuscris de care sunt mândri și siguri, să ni-l trimită la evaluare. Să încerce să-și creeze o comunitate, să se promoveze, să participe la cât mai multe evenimente culturale – aceastea sunt câteva sfaturi pentru viitorii noștri autori.

– Cât de important este pentru un autor de a colabora cu Editura Creator?

Ne tratăm autorii cu respect, menținând în permanență o relație de profesionalism, le oferim servicii complexe și complete – de la editare și grafică la cel mai înalt nivel calitativ la distribuție și comercializare – cărțile publicate se bucură doar de  materiale de cea mai bună calitate. Avem foarte multe solicitări de publicare și asta este în primul rând dovada că autorii apreciază Editura Creator și tot ce le putem oferi. De asemenea, primim foarte multe review-uri pozitive, de apreciere. Pentru noi este foarte importantă părerea fiecărui autor în parte.

– Ce înseamnă  pentru dumneavoastră a fi managerul unei astfel de instituții ce asociază implicit editura cu numele prestigiosului Libris?

Suntem mândri că facem parte din grupul de firme Libris și sunt onorat să fiu managerul Editurii Creator, să am alături de mine o echipă tânără, plină de viață și inspirație, astfel este posibilă realizarea numeroaselor proiecte frumoase. Editura Creator a pornit la drum cu avantajul legat de asocierea cu renumele Libris.

– Ce proiecte în derulare aveți în prezent și ce alte proiecte bat frenetic la ușa editurii în viitor? La ce se pot aștepta cititorii?

Cel mai recent proiect din agenda editurii a fost de a participa la LibFest – târg de cArte și experiențe culturale, ce a avut loc în Piața Sfatului din Brașov, în perioada 18-21 august 2022. Cu bucurie, am reluat o tradiție ce nu a putut fi organizată în cei doi ani de pandemie, iar acum am avut peste 40 de lansări de carte, sesiuni de autografe și diverse ateliere pentru cei mai mici cititori, și nu numai. Sperăm ca în toamnă să participăm la Gaudeamus, însă este prea devreme să ne pronunțăm dacă ne vom vedea cu cititorii în capitală.

Din punct de vedere al noutăților editoriale, nu putem spune decât să stați aproape de noi deoarece urmează multe surprize literare care sigur vă vor face cu ochiul.

– Ce reprezintă o carte pentru dumneavoastră? Dar un cititor?

Bucuria. Bucuria de a fi și de a lucra conștient că produsul editorial va ajunge pe rafturile bibliotecilor de pretutindeni.

– Un mesaj pentru cititorii UZPR.

Citiți – orice, oricât și tot ce prindeți. Cartea este unicul mijloc prin care putem aluneca fără să vrem, în pielea, vocea sau sufletul altcuiva și se deschide ca un prieten bun. „Unele cărți trebuie gustate, altele devorate, dar numai unele trebuie mestecate și digerate în întregime” (Sir Francis Bacon).

Interviu de Claudia Motea

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*