default-logo

California: pro și contra intrărilor banilor publici în presă

În California, banii statului au fost alocați pentru a oferi „jurnalism” local pentru localitățile „subdeservite și subreprezentate istoric”. Programul de 25 de milioane de dolari va fi coordonat de Universitatea din California-Berkeley School of Journalism. Banii au fost aprobați ca parte a unui proiect de lege adoptat de legislatorii din California și semnat de guvernatorul Gavin Newsom. Banii vor oferi burse pentru 40 de bursieri din Berkeley care vor lucra în redacțiile din stat.
Un comunicat de presă de la Școala de Jurnalism din Berkeley, citat de thehill.com, enumeră tot felul de beneficii ale acestui program. Dean Geeta Anand spune că programul va „întări jurnalismul și democrația locală și va permite jurnaliştilor de la începutul carierei din grupuri marginalizate istoric să poată ocupa locuri de muncă la nivel de început”. Senatorul Steve Glazer, un susținător cheie al legislației, spune că programul va combate dezinformarea: „Orice putem face pentru a sprijini acoperirea de știri independentă, exactă și credibilă, îi va ajuta pe californieni să ia decizii informate cu privire la guvern și politica publică”. Cancelarul UC Carol Christ spune că programul „reflectă valorile și prioritățile campusului”.
Dar, Jeffrey M. McCall, critic media și profesor de comunicare la Universitatea DePauw, fost director de radio, reporter de ziar și consultant în mass-media politică susține că „astfel de comentarii reflectă o neînțelegere destul de gravă a rolului jurnalismului cu adevărat independent”: „Creatorii națiunii au creat o presă liberă protejată de Primul Amendament special pentru a ține guvernele departe de afacerea de a produce jurnalism. Problema majoră aici este că guvernele sunt întotdeauna interesate de ele însele. Guvernele nu pot fi complet îndepărtate de conținutul pe care îl finanțează, fie direct, fie indirect. Jurnalismul real are o funcție de supraveghere a guvernului. Reporterii de supraveghere care sunt finanțați de acel guvern vor fi neapărat liniștiți, știind cine le plătește bursele. Este sigur că acești oameni de la Berkeley nu vor raporta despre nevoia de independență energetică, securizarea graniței, combaterea criminalității sau limitarea cheltuielilor guvernamentale”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*