default-logo

Dublă lansare de carte la Ploiești: ,,Secretul muntelui sacru” și ,,În oglindă”, de Emilia Petrescu

Joi, 15.09.2022, ora 17.00, a avut loc la sala de lectură ,,Nichita Stănescu” din cadrul Bibliotecii,, Nicolae Iorga”din Ploiești, lansarea de carte a doamnei scriitor, psiholog Emilia Petrescu, o dublă lansare, pe de o parte a volumului de basme ,,Secretul muntelui sacru”, pe de alta a volumului de poezii, proză scurtă, cugetări ,,În oglindă”.
Dna. Emilia Petrescu a prezentat la începutul întâlnirii, pe scurt, intențiile artistice ale scrierilor sale, a prezentat apoi invitații: dna. prof dr. Irina Elena Catrinescu, dl.Adrian Ancuța, actor, dna.prof.Iulia Dragomir, dna prof.Grațiela Avram, d-na prof Luchian Emilia, dna. psiholog Laura Avramescu, dna. Angy Mateescu, dl.Ion Sima, colaboratori la  revista ,,Timpul. Artă și comunicare”, al cărei coordonator este.
Volumul de basme ,,Secretul muntelui sacru”, publicat la editura ,,Cartea românească Educațional” din Iași a fost prezentat de dna prof dr. Irina Elena Catrinescu, aceasta dezvăluind faptul că fiecare scriere are un tâlc, urmărind a forma anumite valori pentru copiii care citesc.Fiecare basm este urmat de exerciții care stimulează atenția, creativitatea.A remarcat faptul că perspectiva asupra lumii create este modernă, că aduce în lumină teme de actualitate, viziunea femeii asupra vieții.
Dl. Adrian Ancuta a interpretat unul dintre basmele din volum, fascinând auditoriul prin jocul său scenic, a recitat și una dintre poeziile autoarei, având ca temă copilăria.
Dna prof. Iulia Dragomir a oferit o imagine de ansamblu privind cartea ,,În oglindă”, publicată la editura ,Pim” din Iași, punctând elementele specifice, tematica abordată, particularitățile stilului.A remarcat faptul că autoarea a căutat a menține conexiunea cu sine, cu ceilalți, cu Dumnezeu prin arta sa, a impus diverse ipostaze ale feminității, roluri, prin personajele sale, evidențiind povești scurte de viață, în care fiecare s-ar putea regăsi prin evenimentele trăite. A observat că mesajul fiecărui text are menirea de a fixa niște valori, de a oferi exemple de manifestare ale spiritului uman în diverse situații.A susținut naturalețea exprimării, concentrarea mesajului, profunzimea celei care a surprins momente din viața de zi cu zi, atât în mediul privat, cât și cel profesional.A precizat că autoarea a ilustrat reacțiile oamenilor în suferinţă, în pandemie, când sunt înșelați, hărțuiți, când sunt blocați în trecut, folosind simboluri elocvente, precum simbolul oglinzii sau al dulapului cu haine.O idee centrală ce străbate volumul, e aceea că iubirea este salvatoare în orice context.
Dna. Angy Mateescu a apreciat, de asemenea, creațiile dnei Emilia Petrescu, oferind impresii, o viziune asupra acestora din perspectiva omului implicat în viața social culturală.
Toți invitații au rostit cuvinte de apreciere, copiii din cadrul atelierului de creație coordonat de dna Emilia Petrescu au citit basme plăsmuite de ei, având ca punct de plecare poveștile din volumul,,Secretul Muntelui sacru”.
Lansarea de carte a fost un adevărat regal al bucuriei comunicării, prieteniei și al bunei dispoziții.

Iulia Dragomir

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*