default-logo

Un top al calității vieții digitale

Danemarca are cea mai bună calitate digitală a vieții din Europa, conform unui index care analizează factori precum accesibilitatea internetului, securitatea și calitatea realizat de compania olandeză VPN Surfshark, care a clasat 117 țări, cele mai multe dintre primele locuri fiind ocupate de țările europene.
Potrivit Euronews, Israelul s-a clasat pe primul loc la nivel global, în timp ce Danemarca, Germania, Franța și Suedia au alcătuit restul primelor cinci.
Topul 10 global include și Țările de Jos, Finlanda și Marea Britanie, ceea ce înseamnă că șapte dintre primele 10 sunt țări europene. Japonia (pe locul opt la nivel global) și Coreea de Sud (pe locul 10) au fost, alături de Israel, singurele țări non-europene din primul nivel.
În partea de jos a clasamentului pentru Europa se află Bosnia și Herțegovina (locul 80 la nivel global), Muntenegru (locul 75 la nivel global) și Belarus (locul 69 la nivel global).
Clasamentul se bazează pe scoruri care analizează cinci factori: accesibilitatea internetului, calitatea internetului, infrastructura electronică, securitatea electronică și guvernarea electronică.
Accesibilitatea este determinată de cât timp au oamenii pentru a lucra pentru a-și permite o conexiune la internet în bandă largă sau mobil. Potrivit indexului, Germania are cel mai accesibil internet din Europa, ocupându-se pe locul trei în lume, după Israel și Armenia. Calitatea se referă la viteza și stabilitatea conexiunii, în timp ce scorul infrastructurii se bazează pe cât de bine dezvoltat și incluziv este accesul la energie electrică. Danemarca a fost cea mai mare țară europeană atât pentru calitate, cât și pentru infrastructură. Securitatea electronică analizează cât de siguri și protejați se simt oamenii și problemele de securitate cibernetică, cum ar fi confidențialitatea și capacitatea de a contracara infracțiunile cibernetice. Grecia s-a clasat nu numai pe cel mai înalt loc în Europa, ci și pe cel mai înalt loc din lume pentru securitate digitală, urmată de Lituania, Belgia, Republica Cehă și Germania – un top cinci în întregime european.
În cele din urmă, guvernarea electronică se referă la digitalizarea serviciilor guvernamentale a unei țări. Statele Unite s-au clasat pe primul loc la nivel global, în timp ce Marea Britanie a fost pe primul loc pentru Europa și pe locul trei la nivel global.
Una dintre constatările notabile ale raportului este că PIB-ul pe cap de locuitor nu este determinantul principal pentru o calitate digitală ridicată a vieții – 17 țări și-au depășit scorul așteptat având în vedere PIB-ul lor, inclusiv Ucraina, Brazilia, Polonia, Turcia și Thailanda. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*