◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Criza energetică amenință cu sărăcia alte zeci de milioane de europeni

Aproximativ 31 de milioane de europeni trăiau în sărăcie energetică înainte de pandemie, în 2019, o cifră care urmează să crească anul acesta, din cauza crizei coronavirusului și a creșterii prețurilor la energie, care îi afectează pe cei mai vulnerabili din societate. Cu toate acestea, unii specialiști estimează că acest număr poate fi subestimat deoarece nu există o definiție comună a sărăciei energetice în Europa, ceea ce face dificilă evaluarea amplorii problemei.

De exemplu, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a calculat în 2019 că 50 de milioane de oameni trăiau în sărăcie energetică – cu aproape 20 de milioane mai mult decât ultimele estimări ale UE, scrie Euractiv.

Prețurile la energie au crescut vertiginos în ultimele luni, sporind îngrijorarea că milioane de europeni vor trebui să aleagă între a-și plăti facturile și a pune mâncare pe masă în această iarnă.

„Din păcate, cei vulnerabili vor fi obligați să plătească prețul pentru volatilitatea sistemului nostru energetic pe bază de combustibili fosili. Este o tragedie că, pe unul dintre cele mai bogate continente din lume, una din patru gospodării europene și mai multe în această iarnă trebuie să aleagă între a-și încălzi casele și a avea mâncare pe masă”, a spus Martha Myers, de la Friends of the Earth, un ONG de mediu.

Myers a avertizat că acest număr ar putea crește la 80 de milioane de persoane, din cauza crizei actuale a prețurilor la energie combinată cu impactul crizei COVID. „Ne putem aștepta la agravarea sărăciei energetice existente – cel puțin asta rezultă din datele pe care le avem în Franța”, consderă Camille Defard, cercetător pentru politica energetică a UE la Institutul Jacques Delors.

Deja înainte de pandemie, una din cinci persoane din UE era expusă riscului de sărăcie și excluziune socială – aproximativ 110 milioane de persoane, potrivit președintelui Comitetului Economic și Social European (CESE).

Grupurile de consumatori subliniază că actuala criză energetică a dezvăluit unele dintre contradicțiile tranziției ecologice: în timp ce renunțarea la petrol și gaze importate a devenit și mai urgentă, protejarea consumatorilor de fluctuațiile prețurilor va deveni din ce în ce mai necesară în timpul tranziției. „Ceea ce se întâmplă acum este un fel de trezire la realitate când vine vorba de tranziția verde. Mai mult ca oricând, a devenit clar că tranziția verde trebuie să fie una justă. Și dacă nu sunt toți implicați, inclusiv consumatorii, nu va funcționa”, spune Els Bruggeman, de la Euroconsumers, o organizație cu membri în Belgia, Italia, Portugalia și Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *