◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

A apărut numărul 194-195/2021 al revistei „Conștiința”

A apărut revista „Conștiința”, nr. 194-195 din noiembrie-decembrie 2021, creație a unui colectiv de redacție alcătuit din specialiști de valoare: director – dr. Oana Băzăvan, redactor-șef  Silviu Alupei și un număr mare de redactori și colaboratori din țară și din străinătate,  în cea mai mare parte preoți.

Revista se remarcă și de data aceasta prin corelația dintre religie și problemele vieții actuale, cât  și prin calitatea textelor publicate și a imaginilor care le ilustrează.

Având în vedere imaginea de pe copertă, scena Nașterii Mântuitorului, și chemarea „Vino și la noi, Doamne!”, revista poate fi considerată un preambul al Marii Sărbători.

Una din modalitățile noastre de pregătire pentru aceasta este postul înțeles de dr. Roxana Constantinescu, în articolul „Postul, cea mai veche terapie”, „nu numai ca abstinență de la mâncare, băutură”, ci „o continuă strădanie de a domina cu spiritul și cu voința instinctele, patimile și pornirile inferioare ale trupului”.

În prim-plan, în atenția autorilor se află pandemia de coronavirus, problema majoră a vremii noastre.

Pr.dr. Claudiu Băzăvan în articolul „Veniți la mine toți cei vaccinați și nevaccinați!”  ne face cunoscut fundamentul religios al acesteia: „Văzând că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ și că toate cugetele și dorințele inimii lor sunt îndreptate la rău în toate zilele, a zis Domnul: Pierde-voi de pe fața pământului pe omul pe care l-am făcut” etc. și  face recomandări spiritual-religioase de rezistență în fața ei.  Gabriela Răducu în articolul „Vino, și la noi, Doamne!” oferă o analiză psihologic-religioasă a sentimentelor de frică și de vrajbă care au cuprins omenirea în vremea pandemiei.

În alte articole sunt propuse „strategii de supraviețuire fizică, sufletească și duhovnicească”, precum: sfaturile oferite de marii îndrumători ai religiei ortodoxe   – preot. dr. Dan Toader în articolul „Cărțile Plandemiei. Învingători și învinși în războiul nevăzut”; învățăturile din cartea „Să nu trăim în minciună!”, a jurnalistului Rod Dreher, convertit la ortodoxism, prezentată de  pr. conf.dr. Gheorghe Holdea.

Ioan Stuparu în articolul „Preotul lui Hristos în fața segregărilor socio-umane” evidențiază ideea egalității tuturor oamenilor, în fața bisericii, indiferent în care din cele 14 categorii socio-sanitare se încadrează în timpul pandemiei.

Într-un articol semnat de Elena Trifan este prezentată slujba de pomenire a fostului președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, oficiată la Biserica Eroilor Tineri „Schimbarea la Față” de către pr.dr. Claudiu Băzăvan, din inițiativa Filialei Prahova a UZPR, președinte Claudius Dociu.

Sentimentul de dragoste este analizat în complexitatea sa de către dr. phil. Cătălina Ene Oprea în articolul „Despre Dragoste”, fie într-una din manifestările sale particulare, față de animalele de companie, în  articolul „Despre iubirea necondiționată”, semnat de Vlad Mușat.

În unele articole sunt tratate și subiecte, precum: asemănări între știință și religie – Sabina Ene – „Ce suntem și ce avem?”;  globalizarea și consecințele ei – „Înrobirea omului globalizat”, de Mihai Milea; relația dintre religie și ateism – „Neo-marxiștii statului ateu și Sfânta Parascheva”, „Stăpânirile rândute de Dumnezeu și delirul de putere al ateilor”, de Mihai Valică,  ora de religie „Problema eficientizării orei de religie”, de Silviu Alupei.

Iubitorii de literatură pot găsi în paginile revistei și articolul „Dumnezeul copilăriei mele”, autor  Carmen Elena Toader și poezii semnate de preot Emil Nedelea Cărămizaru, iar iubitorii gastronomiei o rețetă culinară, „Tartine cu somon”.

Având o tematică de actualitate, tratată profund, accesibil și coerent, revista „Conștiința” se dovedește a fi o sursă necesară și utilă de informare, o formă de implicare a religiei în viața societății, un îndreptar de formare și de educare a omului modern, dezinformat, cuprins de angoase și deznădejdi, într-o lume bulversată și bulversantă.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *