◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Muzeu atipic al comunismului, la Sfântu Gheorghe

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au obţinut 9,5 milioane de euro din PNRR pentru realizarea unui muzeu al comunismului, care va fi unul atipic pentru că vizitatorii vor putea locui câteva zile în acest spaţiu, pentru a experimenta viaţa din perioada de dinainte de 1989, a anunţat primarul Antal Arpad. Potrivit acestuia, viitorul muzeu ar putea fi amenajat fie în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, care se află în ruină de mai mulţi ani, fie într-unul dintre imobilele aflate în incinta Fabricii de Ţigarete din municipiu, care a fost cumpărată în acest an de către Primărie. Fosta fabrică de ţigarete a fost achiziţionată de municipalitate cu scopul de a o reabilita şi a înfiinţa aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment după modelul „Palatului minunilor” din Budapesta, precum şi spaţii pentru organizarea de evenimente, cursuri şi activităţi de petrecere a timpului liber pentru tineret. „Avem 9,5 milioane de euro din PNRR pentru muzeul comunismului în Sfântu Gheorghe. Dacă reuşim să obţinem dreptul de proprietate asupra clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor, atunci acolo vom face muzeul (…) Nici nu ne ajung banii, dacă vrem să facem din clădirea aceea una de secolul 21 nu o să ne ajungă banii aceştia, asta însemnând şi tot ce înseamnă digitalizare şi zona interactivă. Dar, evident, avem şi un scenariu B, dacă nu putem aici, atunci în ansamblul de clădiri de la Fabrica de Ţigarete, în clădirea care a fost construită în anii ’50 vom face acest muzeu. Eu îmi doresc ca în acest muzeu să arătăm perioada din ’45 până în 1989, cu bune şi cu rele. Nu vreau o Casă a terorii cum este la Budapesta, de exemplu (…) Deci, eu vreau să arăt şi lucrurile bune şi lucrurile proaste ale acestei perioade. O chestiune care îmi place foarte mult, nu pentru că e ideea mea, şi pe care sper că o vom putea realiza, îmi doresc să amenajăm patru locuinţe, una pentru perioada ’50, una pentru perioada ’60, una pentru ’70 şi una pentru ’80, exact aşa cum era o locuinţă medie în perioada respectivă, mobilată şi cum era viaţa în apartamentul respectiv. Deci, unde oamenii se pot muta pentru câteva zile, pot închiria să stea o săptămână acolo, dar acolo va fi exact ca în 1987”, a declarat Arpad. În muzeu ar urma să existe și un magazin cum au fost acelea din perioada comunistă, în care produsele de bază să fie vândute „pe cartelă”.

În municipiul Sfântu Gheorghe există un muzeu dedicat victimelor dictaturii comuniste din România, inaugurat în anul 2014, la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna. Muzeul, amenajat cu sprijinul Primăriei în subsolul casei Beor, o clădire monument istoric aflată în vecinătatea Liceului de Arte, reuneşte documente, fotografii şi diverse obiecte ce au aparţinut unor localnici condamnaţi la închisoare, la muncă silnică ori la moarte pentru că s-au opus regimului comunist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *