◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Serata Eminescu, prilej de adorație a tradițiilor creștine milenare și de meditație asupra vieții!

       

La Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu” din București a avut loc în seara zilei de 22 decembrie 2021 ultima ediție  din acest an a Seratelor „Eminescu Jurnalistul”. Prefațând Sărbătoarea Crăciunului și a Anului Nou, aceasta a stat din nou sub nimbul tutelar al geniului lui Mihai Eminescu. Totodată, Serata este dedicată celui care a fost Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, a cărui dureroasă pierdere o resimțim cu toții, dar a cărui personalitate de neegalat  a fost evocată ca un laitmotiv pe întreaga desfășurare a acestui eveniment.
Serata a fost moderată cu aplomb și inspirație de către Miron Manega. În deschiderea seratei din 22 decembrie, comperul acesteia, colegul nostru, poetul și jurnalistul Miron Manega, a rostit o memorabilă  Predoslovie, în cursul căreia a evocat și invocat personalitatea ex președintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan. În continuare, Miron Manega a dat citire, ca de obicei, unui pasaj din creația jurnalistică a lui Eminescu, dedicat Sărbătorii Crăciunului, o binecuvântare închinată acestui eveniment evocator.

Doamna Corina Vlad Diaconescu, invitată să cânte la pian, ne-a delectat auzul cu piesa muzicală „Lacul”, compoziție inspirată de versurile lui Mihai Eminescu, precum și cunoscuta „ Stille Nacht, Heilige Nacht,  noapte tăcută, noapte sfântă”.
În continuare, interpreta a spus că îi poartă celui ce a fost până mai ieri printre noi, Doru Dinu Glăvan, „admirație, prietenie, iubire și recunoștință”. Acesta a încurajat-o, atât în demersul jurnalistic dar și în cel muzical, uimind prin solidele sale cunoștințe în domeniul notelor muzicale. Pianista a spus că nu îl va uita pe Domnul Președinte deoarece, la penultima serată, din luna septembrie 2021, a evocat cu atâta căldură personalitatea  lui Mihai Diaconescu, regretatul său soț.

Miron Manega a recitat în continuare o baladă, intitulată „Povestea zăpezii”, care a fost scrisă în 1988 de însuși moderatorul Seratei, poezia fiind și premiată în trecut.
În continuarea programului seratei, Miron Manega a prezentat-o pe tânăra și talentata elevă, Ruxandra Burlacu, venită din „România de Est”,  din Basarabia, care se pregătește în domeniul artistic la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București. Recitalul tinerei interprete a cules ropote de aplauze.

De asemenea, pe scenă a urcat și actrița Doina Ghițescu, care a fost rugată să spună o colindă românească, un inspirat montaj, cuprinzând și versuri de Eminescu. O emoționantă prezență, care a uimit și încântat asistența, a fost aceea a lui Adrian Naidin, însoțit de Alina Slava, care a glăsuit vechi colinde, oferind un autentic recital  de tradiții și obiceiuri prilejuite de sărbătoarea Crăciunului. Momentele artistice au fost completate de impresionante panegirice, închinate memoriei lui Doru Dinu Glăvan, rostite cu emoție de Miron Manega, Iuliana Gorea Costin, Sorin Stanciu, Dan Constantin, Firiță Carp, Răzvan Onesa, Doina Ghițescu. Vă invităm să vizionați acest spectacol evocator, dăruit din inimă tuturor membrilor UZPR, cărora organizatorii le doresc Crăciun Binecuvântat și Sărbători Fericite!

                                                                                             Tanța Tănăsescu / UZPR

Un comentariu pentru “Serata Eminescu, prilej de adorație a tradițiilor creștine milenare și de meditație asupra vieții!

  1. Emoționant, scumpă DOINA GHIȚESCU, emoționant!
    Mulțumim, Miron Manega, merită să încetățenim acest termen: „România de Est”, Da, da, România de Est, sau cea de Nord-Est sau Nord-Vest…
    O Serată-Evocare duioasă, dar fermă!
    Vă mulțumim!
    Să întâmpină Noul an 2022, cu sintagma cea mobilizatoare: „UNITATE DE BREASLĂ ȘI PRIETENIE”. Să nu-l uităm pe al nostru Președinte. Domnul să-l ocrotească – întru veșnicie.
    Cu recunoștință!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *