◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

„Coborâtu’ oilor de la munte – Osâmbritu’oilor” în Ţara Oaşului – a ajuns la cea de a III-a ediţie

ŞTEFAN BERINDE, supranumit în Ţara Oaşului ŞTEFANU BODII – unul dintre cei mai vrednici şi destonici crescători de ovine – a iniţiat în urmă cu trei ani reînvierea acestui obicei străvechi al păcurarilor, al dacilor liberi: „Coborâtu oilor de la munte în Ţara Oaşului”. Coform tradiţiei, păcurarii şi oierii veniţi din judeţul Satu Mare şi din ţară s-au întâlnit la locul numit Abrăneşti, (peDâmbu’ luiHaşca”), situat în zona oraşului NegreştiOaş, județul Satu Mare.

Gazdele şi-au primit oaspeţii peDâmbu’ lui Haşca”

Ştefan Berinde împreună cu reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine OVIM-NORD din judeţul Satu Mare i-au primit cu mare bucurie pe toţi cei care au venit la acest praznic tradiţional cu ştrafurile trase de cai. După aceste clipe emoţionante, pigmentate cu câte o gură de pălincă, a urmat momentul-surpriză, care i-a impresionat pe toţi cei prezenţi la acest eveniment tradiţional. De pe dealul din apropiere a coborât turma de oi împreună cu păcurarii reîntorşi acasă de la munte. Cu mare dibăcie, Ştefan Berinde împreună cu păcurarii au reuşit să bage oile în ţarc, iar după aceea a urmat jurizarea şi vizitarea expoziţiei de oi organizată de Asociaţia OVIM-NORD din judeţul Satu Mare. Pe toată durata vizitării expoziţiei, formaţia Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI a dăruit prăznicarilor cele mai alese ţâpurituri oşeneşti.

Coborâtu oilor de la munte în Ţara Oaşului

Ştefan Berinde ne-a spus, despre acest obicei străvechi al crescătorilor de oi, că oierii aşteptau să se reîntoarcă acasă în preajma Sâmedriului (Sfîntu’ Dumitru) când temperatura de afară scădea foarte mult, iar reîntâlnirile cu familiile se transformau în adevărate praznice. Păcurarii cu oile au coborât la Abrăneşti tocmai de la Pietroasa. În funcţie de vreme, coborâtul oilor se desfăşoară în etape. De la Pietroasa se coaboară la Şes, după aceea la Vrăticele, iar ultima postată este Tâmpa. Cu mare bucurie în glas ne-a vorbit Ştefan Berinde despre crescătorul de oi Mihai Salvini, care deţine 1000 de oi. Pe Salvini, Ştefan Berindei l-a numit GAZDĂ, pentru că el are cele mai multe oi în comparaţie cu alţi oieri. La rândul lui, Mihai Salvini a spus că nu e uşor să ai o turmă de 1000 de oi, deoarece cheltuielile sunt foarte mari, iar desfacerea produselor ( lapte, caş, urdă, lână, miei ) obţinute de la oi este anevoioasă. Numai pe 10 berbeci, pe care i-a cumpărat de curând, Mihai Salvini a plătit 1000 de euro. Vasile Lucuţ – prim-vicepreşedintele Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI a spus că la nevoie întotdeauna a întins o mână de ajutor oierilor din Ţara Oaşului. Domnia sa a precizat că şi în continuare Asociaţia şi membrii acesteia se vor implica în vederea reînvierii tradiţiilor legate de oierit şi că vor participa la toate praznicele organizate de Ştefan Berinde.

Premierea celor mai destoinici oieri

Spre finalul acestui praznic tradiţional, IOAN CÂMPEANU – preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Bistriţa – a dăruit diplome şi cupe celor mai buni oieri. Ioan Câmpeanu a menționat faptul că : „Juriul a deliberat foarte greu, deoarece toate oile aflate în expoziţia de ovine sunt de o calitate foarte bună”. Printre premianţi s-a numărat şi Ştefan Berinde, care a fost aplaudat „la scenă deschisă” de participanţi şi felicitat în mod special de reprezentanţii Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. După Festivitatea de premiere a oierilor, participanţii la acest praznic, dedicat „Coborâtului oilor de la munte în Ţara Oaşului”, au gustat din produsele tradiţionale oşeneşti, care au fost stroprite cu palincă de prune,vin roşu şi alb.

Dumitru Ţimerman/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *