Kogaion – muntele sfânt al dacilor

Șiruri de ani  noi  generații  străbat masivul Bucegi în căutarea de a cunoaște și înțelege taina vieții și nemuririi strămoșilor daci. Cercetătorii constată cu uimire că simbolurile  desenate de  crestele munților, în mijlocul căruia se află întreitul Stâlp al Cerului:vârfurile Găvane, Vârful Ocolit și Omul,   se regăsesc aproape în toate  motivele broderiilor populare.

Calitățile și virtuțile legendare ale regilor daci, numele unora precum Burebista, Cotiso,  Decebalul,  Deceneu,  Zalmodecicus destul de cunoscute,  legendele despre puterile supranaturale ale Marilor  Preoți  sunt  depănate și transmise din gură în gură cu un aer de evlavie de către bunici și părinți copiilor și nepoților.

Deși numărul legendelor despre daci este unul impresionant,  nimeni până  în prezent nu poate spune   unde se află și care este muntele Sfânt al dacilor-Kogaion.

O fi  Sarmizegetusa, capitala Daciei, Vârful Godeanu,  unde copiii daci erau inițiați în treptele cunoașterii,  Vârful Gugu,  Munții Retezați,  unde se spune că se află focul veșnic, o fi spiritul care sălășluiește în Om și-l călăuzește pe drumul dinspre întuneric în lumină?

Oricum, inspirat, se pare,  de această căutare, profesorul doctor Florin Colceag,    înființează în anul 2013 împreună cu Diana Antoci, Kogaion Gifted Academy/KGA.

Conform programelor  ”KGA    susține  nevoile de dezvoltare ale copiilor pe fiecare etapă de vârstă, de la deschiderea orizontului de cunoaștere, identificarea și dezvoltarea abilităților native la obținerea performanței pe domeniul de pasiune și deschiderea orizontului către domenii conexe, până la înțelegerea complexității vieții”.

Programele  KGA sunt fundamentate pe  metodele  psihopedagogice centrate pe modelarea matematica creata de prof. Florian Colceag.

Kogaion Gifted Academy crează centre pilot, unde  geniile intră într-un circuit de specializare înaltă, unde îşi dezvoltă abilităţile până când devin utili societăţii. ”Şi nu numai utili, devin soluţii la problemele timpului, pentru că în școli,- consideră prf.dr Florin Colciag,  ei sunt incomozi, îi deranjează pe profesori, au prea multe răspunsuri, au prea multe întrebări, au prea multă cunoaştere, sunt hiperactivi,  sunt foarte deranjanţi pentru sistemul educaţional obişnuit”.

Întrebat cine este,  prof.dr. Florin Colceag  răspunde „Eu sunt ţăran. Bunica mea era ţărancă. De la ea am învăţat o grămadă de lucruri. Am ajuns să cunosc o cultură care are rădăcini neolitice, cu un bun-simţ şi o înţelepciune absolut incredibile. Acest bun-simţ şi această  înţelepciune sunt diamantele pe care noi ar trebui să le folosim în continuare pentru că subculturile care au apărut sunt dăunătoare”.

Ilustru matematician,  care activează ca și consultant, în multiple echipe de cercetare din domenii precum biochimie, biofizică, biologie celulară, educație, sociologie, teoria complexității, economie, în cadrul Institutului European de Integrare și a Centrului pentru Studii Complexe,  mărturisește : ”Pentru mine Dumnezeu nu este o formulă culturală, Dumnezeu e spaţiul infinit, inteligent şi sensibil, care chiar există. Eu pot demonstra acest lucru prin matematicile mele. Eu nici măcar nu îmi pun problema credinţei, eu îmi pun problema cunoaşterii. Sunt în situaţia de a avea o fereastră deschisă directă, prin care înţeleg că există. Dumnezeu există şi acţionează.”

Recent  prof.dr Florian Colceag – supranumit și antrenorul de genii,  expert internațional gifted education, specialist în modelare matematică,  membru în Clubul de la Roma, în World Council for Gifted and Talented Children, European Council for High Abilities, Asia Pacific Federation, Network of International Excellency, British Columbia Organization for Gifted Education și  Florin Alexandru, expert în analiză tranzacțională & co-fondator Tikaboo România, una din cele mai mari comunității pentru părinții din România, au scos cartea ”Copilul tău este un geniu”,  accesibilă tuturor celor interesați aici:  https://bit.ly/copilul-tau-e-un-geniu.

 Sunteți așteptați cu drag  la o incursiune în universul numit OM!

 

Iuliana Gorea Costin

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.