◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Prietenii culturale la Muzeul Literaturii Române: Inspirescu-Cervantes-UZPR

Sâmbătă, 12 octombrie 2019, de la ora 18.00, sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. al Muzeului Național al Literaturii Române a fost gazda unui spectacol de poezie și muzică dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Partenerii evenimentului au fost Grupul cultural Inspirescu-Cervantes și UZP.

Au participat Flavian Glonţ, laureat al concursului „Românii au talent 2015”, Traian Chiricuță, cu un recital folk, și George Terziu – recitare creații proprii şi prezentare spectacol. Ca în multe alte cazuri, sarea şi piperul a fost, la final, actriţa Doina Ghiţescu.

Cine este grupul Inspirescu-Cervantes?

Este o entitate culturală cu 3 secţiuni care se întrepătrund: revistele Cervantes (cultura), Elite tinere (copii talentaţi) și  Editura Inspirescu, care are déjà participări la Târguri de profil cu standuri proprii. Are în palmares peste 100 de autori editaţi şi promovaţi. Grupul are colaboratori şi oameni de cultură cu care a făcut o mică istorie: Emil Lungeanu, Leo Butnaru, Nicolae Rotaru, Mihai Posada (Sibiu), Robert Şerban (Timişoara), Candid Stoica, etc. Mentorul este subsemnatul George Terziu, originar din Timişoara. Care este poet, prozator, eseist, dramaturg. Redactor la încă 5 reviste culturale. A editat 24 de antologii literare. După cum se vede din această întâlnire – şi animator cultural. Partener al UZPR.

Evenimentul a fost dedicat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care a împlinit, anul acesta (la 11 ianuarie), un secol de serviciu credincios în slujba societății românești. Jurnalismul a fost și rămâne o breaslă de frunte care are ca etalon, la rându-i, efigia jurnalistului Mihai Eminescu și, ca reper actual, o renăscută Uniune profesională. UZPR derulează proiecte de anvergură, în colaborare cu academicieni, cadre universitare, profesori, scriitori, cineaști, creatori de artă, și se mândrește să publice în fiecare an, sub semnul editurii proprii – Editura UZP, cele mai bune producții jurnalistice și literare ale membrilor săi.

„Este ceva extraordinar – a declarat Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor din România, invitat de amfitrion să vorbească despre această aniversare. Pentru o asemenea organizație, să împlinești 100 de ani înseamnă că trebuie să cinstești în primul rând ceea ce au făcut înaintașii tăi acum un secol. Și ce au făcut ei? Au fost promotorii Marii Uniri de la 1 Decembrie. Vorbesc de ceea ce au făcut jurnaliștii în acea perioadă interbelică, și chiar de dinaintea Primului Război Mondial, ca mai apoi să se organizeze în această uniune jurnaliștii care au fost promotorii Marii Uniri”.

La eveniment s-au remarcat direct (prin luări de cuvânt) sau indirect (prin simpla participare): Doru Dinu Glăvan, cu istorii din viaţa personală de gazetar si câte ceva din istoria UZPR; George Terziu, istorie personală cu accent pe aventura venirii sale definitive în Bucureşti, petrecută în urmă cu 6 luni; Traian Chiricuţă, cu un recital folk; actriţa Doina Ghiţescu, care a interacționat, în stilul ei caracteristic toate persoanele prezente; Miron Manega, care a intervenit în mod spontan la discuții, făcând legătură cu evenimentul următor al UZPR, descinderea la Liceul Militar din Breaza, la o întâlnire cu cenaclul literar al cadeților de acolo; Doina Bârcă de la revista Independența Română, cu un scurt recital din creaţiile personale. Ne-au onorat cu prezența, printre alții, Evelyne Croitoru şi Dorin Vidraşcu, Eduard Ene, autor fidel al editurii etc. Revelaţia serii a fost demonstraţia de rezolvare a cubului Rubik realizat de campionul mondial, tânărul Flavius Glonţ din Bucureşti. Care, împreună cu dl. Glăvan, a răspuns la întrebările celor de față.

Sala Perpessicius de la Muzeul literaturii române a fost neîncăpătoare.

 

George Terziu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *