◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Oskar Schindler, dependența de evrei după război și celebra sa listă

Povestea lui Oskar Schindler despre cum a salvat mai mulți evrei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost documentată și sărbătorită prin cărți și filme. Viața ulterioară, de după război, al eroului este mai puțin cunoscută.

Cine a fost Oskar Schindler?

Născut pe 28 aprilie 1908 în Austria-Ungaria,  Oskar Schindler a fost un om de afaceri german și membru al partidului nazist, care și-a construit cariera pentru a găsi oportunități de a se îmbogăți.

Deși era căsătorit, iubea femeile și viața decadentă. Nu respecta tipologia clasică a unui erou și nimeni nu și-a imaginat că ar fi fost capabil să salveze peste 1100 de evrei, în timpul războiului. Poate că datorită caracterului său duplicitar poveste vieții sale este atât de interesantă.

Cariera lui Oskar Schindler a început în 1939, când a achiziționat o fabrică de emailuri în Polonia. La apogeul afacerii sale, Schindler avea 1.750 de muncitori sub comanda sa, dintre care 1000 de evrei.

De-a lungul timpului, interacțiunile sale zilnice cu muncitorii evrei l-au determinat să-și folosească conexiunile politice ca fost spion german și averea sa pentru a mitui ofițeri nazisti pentru a împiedica deportarea și uciderea angajaților săi.

Lista lui Schindler

Prin diverși administratori evrei a creat ceea ce este cunoscut sub numele de „Lista lui Schindler”, deși, în realitate, existau nouă liste separate. Schindler, la vremea respectivă, nu a supravegheat detaliile, deoarece a fost încarcerat pentru suspiciune de luare de mită.

Oficial nu el a fost cel care a creat aceste liste, dar el a fost omul care a susținut acest proces. Se estimează că omul de afaceri german a folosit în esență cea mai mare parte a averii sale – 4 milioane de mărci germane – pentru a salva viețile evreilor. Ca o recompensă a soartei sau pur și simplu karma, după încheierea războiului, Oskar Schindler s-a mutat în Germania de Vest, unde a primit asistență socială din partea organizațiilor evreiești.

După ce și-a recuperat o parte din avere, omul de afaceri a emigrat în în Buenos Aires, Argentina, luându-și soția, amanta și o duzină de muncitori evrei (cunoscuți drept „evreii lui Schindler”). Acolo și-a făcut o viață nouă, bazată pe agricultură.

Oskar Schindler și dependența de evrei

Cu toate acestea, necazurile financiare ale lui Schindler au continuat și a dat faliment în 1958. Și-a lăsat soția Emilie în Argentina ș a pelcat în Germania, în speranța de a-și reconstrui imperiul financiar.

În ciuda eforturilor sale, diferitele sale afaceri au eșuat în mod repetat. Din nou, el a trebuit să depindă de caritatea evreilor Schindler, cu  care încă era în contact, pentru a-și susține bunăstarea.

În 1963, în același an în care a declarat faliment, a fost onorat de statul Israel cu un premiu pentru non-evrei care au ajutat la salvarea evreilor în timpul Holocaustului. Un an mai târziu, a făcut un atac de cord și și-a petrecut mult timp într-un spital.

La 9 octombrie 1974 Schindler a murit din cauza insuficienței hepatice la vârsta de 66 de ani. Înainte de moartea sa, a cerut să fie înmormântat la Ierusalim.

Continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *