◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Editurile „UZP” și „Detectiv Literar” la Salonul de Carte „Polemos” 2019

Și anul acesta, la Ediția a XV-a, organizatorii, Editura Militară și Societatea Scriitorilor Militari, împreună cu Cercul Militar Național, Biblioteca Militară Națoinală, Societatea Editorilor din România, Amplus Internațional Ltd, au avut ca partener media Trustul de Presă al M.Ap.N, oferind editurilor expozante un cadru ambiental cât mai propice unei activitâți benefice. După deschiderea festivă și emoționantă, au început prezentările de carte. Când le-a venit rândul, editurile prietene Detectiv Literar și UZP, care au împărțit frățește același spțiu expozițional, și-au prezentat în duet cărțile. Editura Detectiv Literar, având mai vechi ștate de participări consecutive încă de la primele ediții ale „Polemus-ului”, și-a început prezentările cu volumul de poezie „Ostrov”al poetei teleormănene Florentina Loredana Dalian, un adevărat și necesar ostrov poetic în care ne dorim să mai adăstăm, din când în când, prea subjugați de haosul cotidian.

Editura UZP, la prima ei participare cu exponate în acest salon de carte, a prezentat, la început, „Povestea unei vieți” de Daniela Șontică, despre un om a cărui viață este un roman palpitant, cu multe reverberații și în viața unor cititori.

Venit de pe malul gălățean al Dunării, poetul Valeriu Valecvi ne-a adus recentul său volum, apărut la Detectiv Literar în 2019, „Cu umbrela prin ploile acide”, să ne mai apărăm de agresivitățile vremii și vremurilor care ne supun la chinuri suplicizante.

„Viața ca un spectacol” de Viorel Popescu, carte apărut la UZP, a surprins audiența prin realismul netrucat al cronicarului acestui spectacol, printr-un impact la cote înalte. Octavian Moșescu, prin urmașii săi, deschide „Ferestre către amintiri” prin care cititorii de astăzi să poată privi în secolul trecut, întru mai buna înțelegere acea ce a fost, receptarea selectivă a prezentului și o perspectivă mai realistă a viitorului. „Două morți și o înviere” de Dan Elias, invită cititorul (avizat sau nu) la o introspecție în beneficiul personal, privind trecerile fiecăruia pe cărările vieții.

Din Statele Unite ale Americii, Edith Covensky ne trimite niște „Identități”, prin poetul israelian Menachem M. Falek, prietenul Editurii DL și traducătorul acestei ediții din ebraică în română. Autoarea dedică volumul mamei sale Gizy Heinisch, născută la Gura Humorului, Bucovina.

A fost o încântătoare surpriză prezentarea tripticului „Din Basarabia poeme alese, o adevărată Casetă cu bijuterii ale terțetului de creatori Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija. S-a prezentat publicului câte o bijuterie a fiecărui autor in lectura, la prima vedere, a lui Miron Manega.

Când a venit momentul criticii literare, s-a dat Cezarului ce i se cuvine și a fost prezentat volumul „Ipostaze ale scrisului românesc actual” de Mioara Bahna, care a sosit la „Polemos” tot într-o viteză (legală) să nu întârzie la prezentare. Autoarea, în maniera propie, bine cunoscută și apreciată, cercetează cu acribie și dragoste confrateră creațiile fiecărui autor despre care îți spune punctul de vedere, subliniindu-i reușitele cât și unele neîmplinirile.

„Femeile din viața lui Brâncuși”, cartea lui Miron Manega, a captat și ea curiozitatea și admirația publicului prin minuțiozitatea documentarii și talentul scriitorului, mai ales că genialitatea brâncușiană a dat și va mai da naștere multor legende.

Parcă pentru prelungirea acestui moment s-a prezentat volumul de poezii „Frenezii de împrumut” de Luiza Calla, altfel spus a venit o cală de la malul mării, din Mangalia, să ne prezinte niște frenezii altora, trăite de ea. Și pentru a reține mai multe îndemnuri luizcalleene la freneziile noastre, (la ale altora ne mai gândim), cunoscută și apreciata, în unanimitate, actriță de teatru și film Daniela Nane, a performat și de data asta cu un micro-recital din volumul supus atenție

În acest ambient, parcă anume creat, s-a prezentat volumul „EMINESCU agent secret, traficant de cărți interzise” de poetul și jurnalistul Miron Manega, șocantă prin titlu, interesantă și lămuritoare prin conținut.

Editurile Detectiv Literar și UZP și-au încheiat prezentările de anul acesta la „Polemos” oferind vizitatorilor cele două reviste „Detectiv Cultural, Redactor-șef Marian Nencescu și UZP, Redactor-șef Daniela Gîfu, precum și ziarele „Cronica Timpului”, Redactor-șef Rodica Subțirelu, „Certitudinea”, Coordonator spiritual și moral: MIHAI EMINESCU (Ispravnic de concept: Miron Manega). La toate prezentările de cărți, reviste și ziare au vorbit; Doru Dinu Glăvan, Președintele UZP, Firiță Carp, Directorul Editurii Detectiv Literar, Florin Dochia, Maria Evelyne Croitoru, Marian Nencescu, Miron Manega, Dorel Vdrașcu. Ne-a imortalizat pasionatul fotograf, prietenul nostru și al multora, Emil Niculescu.

Festivitatea de încheiere a Salonului de Carte „Polemos – 2019” a purtat amprenta Comitetului de organizare, al cărui Președinte de onoare a fost dl. General-locotenent dr. Cătălin Zisu, prin felicitările adresate editurilor participante, cărora le-a mulțumit pentru efortul considerabil depus, apoi le-a înmânat Diplome de participare…

A consemnat, din fuga timpului, cu deosebite emoții, reporterul de teren

 

Dorel Vidrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *