După cum se știe, România va trece în noaptea de 26 spre 27 octombrie la ora de iarnă, ceasurile urmând să fie date înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 4.00 va deveni ora 3.00. Potrivit medicilor, organismul uman va avea nevoie de minim 2 săptamâni pentru a reintra în ritmul normal, scrie  playtech.ro/st. Cei care vor resimți cel mai puternic schimbarea orei sunt copiii și vârstnicii , ale căror organisme poate fi afectate mai puternic.

Acesta este unul din motivele, la care se adaugă și cele de ordin economic, pentru care Comisia Europeană  vrea să renunțe la schimbarea orei.

„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Organismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de som, apare o perturbare”, a precizat medicul de familie Valentina Boboc. Odată cu trecerea la ora de iarnă, pot apare stările de oboseală și de anxietate dar și durerile de cap, medicii recomandând activitățile fizice.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natură. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a declarat psihologul Mihaela Săhlean.

Țările din Uniunea Europeană au termen de  doi ani pentru a hotărî dacă vor să mai treacă la ora de iarnă și cea de vară.