Darul, publicul și…iubirea

Posted On 25 oct. 2019
By :
Tag: ,

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

1. NU MAI ŞTIM SĂ TRĂIM, NU MAI ŞTIM SĂ IUBIM. SINGURUL LUCRU CARE NE MAI POATE SALVA ESTE IUBIREA, IAR EU SUNT OPTIMIST. SUNT SIGUR CĂ DUMNEZEU ARE PLANURILE LUI ŞI PENTRU NOI. EU SUNT CONŞTIENT CĂ TOT CEEA CE MI S-A ÎNTÎMPLAT MIE ÎN LUNGA VIAŢĂ, VINE DE LA DOMNUL DUMNEZEU”.

2. „PUBLICUL ESTE STĂPÂNUL MEU DEFINITIV. EL M-A FĂCUT AŞA CUM SUNT. ŞI SUNT SLAVĂ LUI DUMNEZEU, FERICIT. DUMNEZEU NE PUNE DEGETUL PE FRUNTE CÂND REUŞIM SĂ INTRĂM PERFECT ÎN PIELEA PERSONAJULUI”.

3. „DACĂ DUMNEZEU ŢI-A DAT UN DAR EŞTI OBLIGAT SĂ RĂSPUNZI ACESTUI DAR. ESTE PROFUND CONDAMNABIL SĂ LAŞI O VOCAŢIE ÎN PARAGINĂ, SĂ NU-I DAI PRILEJUL SĂ SE ÎMPLINEASCĂ SAU MĂCAR SĂ SE VERIFICE ÎNTR-UN FEL. TOT CEEA CE SUNT EU, SUNT DATORITĂ LUI DUMNEZEU ŞI PĂRINŢILOR MEI. HARUL NU SE POATE IMITA; DRAGOSTEA ŞI CREDINŢA NU SE POT ÎNVĂŢA”.

Radu Beligan (1918-2016), actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui  Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 2004. În anul 2011 a primit o stea pe Walkof Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă pe scena unui teatru. Radu Beligan a interpretat – în peste 70 de ani – roluri celebre ale dramaturgiei româneşti: Caragiale, Delavrancea, Camil Petrescu, Muşatescu, Baranga şi universale: Shakespeare, Goldoni, Gogol, Cehov, Bernard Shaw,Gorki, Camus, Eugen Ionescu, Umberto Eco ş.a. A fost membru în Comitetul Central al P.C.R. precum şi deputat în Marea Adunare Naţională între anii 1961-1975. A fost director al Teatrului de Comedie şi al Teatrului Naţional Bucureşti. A studiat Dreptul şi Filosofia din Bucureşti, precum şi Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică. A primit numeroase premii printre care şi Artist Emerit al R.P.R., pecum şi Ordinul Meritul Cultural clasa I. A fost numit pentru activitatea sa „un genial cărturar, un Moliere altoit cu Urmuz şi Caragiale”. Îi plăcea să spună: „NU MI-A FOST NICIODATĂ RUŞINE SĂ SPUN CĂ SUNT ROMÂN” şi „SUNT UN BĂIAT DE LA ŢARĂ, IAR BĂIATUL ĂSTA A LUAT MASA CU REGINA ANGLIEI”.

Părintele Ilie

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.