◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Bătălia de la Termopile, povestea reală! Ce s-a întâmplat cu adevărat

Bătălia de la Termopile a fost deformată din cauza filmelor de la Hollywood. Cărțile de istorie prezintă o cu totul altă realitate de ceea ce am văzut cu toții în filme de genul 300 – Eroii de la Termopile.

În 480 î.Hr., o armată persană enormă sub comanda împăratului Xerxes (fiul lui Darius cel Mare) a luptat împotriva armatei din sudul Greciei. În principal, ei au luptat împotriva orașului/regiunilor sudice, iar armata nu număra mai mult de 300.000 de bărbați.

Elenii inițial au decis să se apere în valea Tempe (lângă Muntele Olimp), trimițând aproximativ 10.000 de luptători. Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, ei au concluzionat că este mai bine să-și aștepte dușmanul în strâmtoarea Thermopile (la aproximativ 150 de kilometri de nordul Atenei).

Război în timpul Jocurilor Olimpice

Ca și la Maraton, cu 10 ani în urmă, când spartanii își sărbătoreau festivalul religios Karnea dedicat lui Apollo, la sfârșitul verii, în 480 î.Hr., au participat la Jocurile Olimpice oameni din toate țările elenice (inclusiv cei din Africa și Sicilia). Jocurile erau dedicate lui Zeus, iar războiul era interzis în această perioadă.

Persii știau despre aceste ceremonii și au ales (încă o dată) să facă campanie împotriva Greciei pe timpul verii. Spre surprinderea lor, s-au confruntat cu aproximativ 6.000 de hopliți din diferite regiuni din Grecia la Thermopile (4.000 de la Peloponez și 2.000 de la Thermopile). Din cauza situației urgente, cei cinci ephores (curatori) din Laconia i-au permis regelui spartan Leonidas să se alăture armatei cu de 300 de hopliți și aproximativ 1000 de heliți. Chiar dacă erau Jocurile Olimpice, războiul trebuia dus.

Bătălia de la Termopile

Trebuie remarca faptul că în vremurile demult apuse, strâmtoarea dela Termopile era mult mai îngustă decât în prezent și era singura poartă prin care perșii puteau intra în Grecia.

Războiul începe!

În primele patru zile, Xerxes a așteptat ca elenii să iasă din strâmtoare. Acest lucru nu s-a întâmplat. Regele persan i-a cerut lui Leonidas să abandoneze armele, dar a primit un răspuns pe măsură: ”Vino și ia-le!”.

Pentru următoarele trei zile, armata persană a întâmpinat o rezistență puternică (pierzând cel puțin 20.000 de bărbați). După o săptămână, Xerxes și-a dat seama că îi este imposibil să treacă prin strâmtoare. În cele din urmă, armata imperială a considerat necesar să se retragă. Acest lucru se datorează, probabil, dotării precare. De fapt, este important de menționat că, în contradicție cu oponenții lor, elenii erau mai bine instruiți în lupta cu falangele și posedau arme mult mai bune (piroane mai mari, scuturi mai mari etc.).

În timpul bătăliei, Xerxes a trimis peste 650 de vase de luptă spre portul Euboea. El a sperat că oamenii săi vor putea să debarce și astfel să apară în spatele inamicului din strâmtoarea Termopile. Manevra lui Xerxes a fost împiedicată de Temistocles (un erou, general și luptător în timpul luptei de Maraton din 490 î.Hr.). Temistocles a condus 280 de nave de război ateniene și a învins flota imperială de trei ori în decurs de două zile.

 

Unele furtuni bruște din regiune au distrus mai multe nave persane. Astfel, legendele spun că efortul elenilor a fost „ajutat” și de zei. Este mai mult decât evident că atenienii (și, de asemenea, Thespinii și, eventual, Plataii) erau foarte îngrijorați de rezultatele luptelor de la Termopile și Artemisson.

Continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *