◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Gripa spaniolă, gripa care nu a fost deloc spaniolă

Gripa spaniolă a fost una dintre cele mai cumplite maladii din care au existat pe Terra. În vremuri străvechi, atunci când știința epidemiologică nu exista, oamenii au crezut că stelele au intrat în ei și le-au influențat viețile. Așa s-a întâmplat și în momentul în care oamenii din trecut erau afectați de gripă, despre care se credea că stelele o provoacă. Același principiu i s-a atribuit și gripei spaniole, care pur și simplu nu a avut nicio treabă cu Spania.

Apariția gripei spaniole

La 22 mai 1918, ziarul ABC  din Madrid a  publicat vestea despre răspândirea unei boli ciudate care a început să infecteze oamenii din Spania. Gripa nu era agresivă, doar că debutul său brusc a tras un semnal de alarmă. O săptămână mai târziu, totul s-a schimbat, pentru că oamenii începeau să cadă și să moară în plină stradă. Chiar și regele Alfonso al XIII-lea s-a îmbolnăvit.

O lună mai târziu, poetul Wilfred Owen se afla într-o tabără a armatei în Scarborough. În timp ce era îngrămădit într-un cort, așteptând să vadă dacă va fi trimis înapoi la primele linii ale primului război mondial, Owen i-a scris mamei o scrisoare.

„Stai departe de această scrisoare și dezinfectează-te”, așa începe scrisoarea. În această scrisoare, Owen îi explică mamei sale cum soldații sunt loviți de gripa spaniolă.

O afecțiune devastatoare

Chiar și în zilele noastre este greu de estimat câți oameni au fost omorâți de această gripă. Se estimează că o treime din populația lumii a fost afectată de gripă și cel puțin 50 de milioane de oameni au murit. În unele orașe, nu era suficient de mult timp pentru a se construi sicrie, motiv pentru care oamenii erau îngropați direct în pământ. Acest proces s-a numit „plantare„.

Într-un oraș din Pennsylvania, rata mortalității a fost atât de mare, încât liceul local a devenit casă funerară. Corpurile celor morți erau afișate la geamuri, pentru ca cei dragi să-și ia rămas bun de la ei, fără a contacta virusul.

Într-un editorial al ziarului Times, a fost folosit cuvântul de gripă spaniolă, denumire greșită pentru că această gripă nu a debutat în Spania.

Gripa spaniolă care nu a fost deloc spaniolă

Până când a izbucnit „gripa spaniolă” în primăvara anului 1918, Statele Unite, Franța și Germania (printre alte țări) au fost implicate în Primul Război Mondial. Cu siguranță că acest război a contribuit la dezvoltarea și transmiterea virusului în lumea întreagă.

 

Mobilizarea globală a milioanelor de trupe a dus la răspândirea rapidă a gripei, transportată de la Lumea Nouă  spre cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Războiul a transformat lumea într-un vas petri uriaș, în care virusul putea evolua și se putea răspândi în voie.

O țară care nu a avut treabă cu războiul a fost Spania. Spania a rămas neutră în timpul războiului și, prin urmare, nu a făcut obiectul unor măsuri de precauție și de cenzură în timpul conflictului. Acesta a fost motivul principal pentru care ziarele spaniole au fost primele care au tras semnalul de alarmă cu privire la această gripă ciudată.

Chiar și în ziua de astăzi, experții nu sunt siguri de originea focarului. Unii susțin că a pornit din Statele Unite ale Americii, alții din Franța sau Germania, dar toți sunt siguri că nu a pornit din Spania.

Care a fost sursa?

Istoricul Mark Humphries de la Universitatea Memorial din Newfoundland, Canada, spune că înregistrările recent descoperite confirmă că una dintre poveștile secundare ale războiului – mobilizarea a 96.000 de muncitori chinezi pentru a lucra în spatele liniilor britanice și franceze pe frontul vestic al Primului Război Mondial – ar fi putut fi sursa de pandemie.

Gripa spaniolă

Gripa, un secol mai târziu

În ultimul secol virusul gripal a evoluat odată cu omul. Anual se înregistrează zeci, sute sau chiar mii de decese din cauza acestui virus, dar niciodată în istorie, gripa nu a mai răpus peste 50 de milioane de oameni, așa cum a făcut-o gripa spaniolă.

Specialiștii ne spun că acest eveniment se poate repeta oricând și abia atunci, oamenii își vor da seama cât de neputincioși sunt în fața naturii.

 

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *