◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Istoria Halloween-ului! Tot ceea ce trebuie să știi despre ziua de 31 octombrie

Istoria Halloween-ului este una complexă.Halloween-ul este o sărbătoare cu o implicare spirituală desăvârșită. Sau cel puțin așa era înainte ca sărbătoarea să se transforme într-un pur comercială. În România, sărbătoarea, care are loc în fiecare an pe 31 octombrie, a apărut destul de târziu. Ea fiind preluată din cultura americană și canadiană, unde are o însemnătate specială atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Halloween-ul este o sărbătoare celtă și a apărut pe teritoriul nord-american odată cu emigranții irlandezi. Această sărbătoare este privită sau considerată una dintre cele mai înfricoșătoare și pe bună dreptate dacă privim istoria Halloween-ului.

Istoria Halloween-ului și Samhain

Halloween, cunoscut și sub numele de All Hallows ‘Eve, poate fi descoperit în urmă cu 2.000 de ani la un festival celtic pre-creștin. Acesta era organizat în jurul datei de 1 noiembrie, și mai era numit și Samhain (pronunțat “sah-win”), care se traduce vag prin “sfârșitul verii” în gaelică, conform dicționarelor etimologice indo-europene.

Deoarece înregistrările antice sunt rare și fragmentate, natura exactă a lui Samhain nu este pe deplin înțeleasă; dar era o întâlnire comunală anuală la sfârșitul anului de recoltare, un timp pentru a strânge resurse pentru lunile de iarnă și a readuce animalele de pe pășuni. Samhain se crede că a fost un moment important de comunicare cu morții, conform folcloristului John Santino.

„Era o credință că a fost o zi în care spiritele morților vor trece pe lumea cealaltă”, susține folcloristul.

Sărbătoarea le oferea oamenilor antici să intre în rolul morților. Se îmbrăcau în hainele morților și astfel aveau șansa să înțeleagă mai bine ceea ce se petrece după moarte.

De partea cealaltă, Nicholas Rogers, profesor de istorie la Universitatea York din Toronto, susține că nu există dovezi clare că Samhain era o sărbătoare dedicată strict morților.

“Conform saga-urilor antice, Samhain s-a petrecut în perioada în care popoarele tribale aduceau tribut cuceritorilor lor și când sidh[movile de pământ] puteau dezvălui magnificele palate ale zeilor din lumea de apoi”, a scris Rogers.

Samhain a fost mai mult o sărbătoare despre schimbarea anotimpurilor pentru că o altă semnificație clară a fost cea de începerea iernii. Deși o legătură directă între Halloween și Samhain nu a fost niciodată dovedită, cei mai mulți dintre specialiști că Liturghia tuturor sfinților și Samhain s-au influențat reciproc pentru că sunt apropiate în calendar.

 

Halloween-ului și costumele

Istoria Halloween-ului ne spune că încă din cele mai vechi timpuri, oamenii preferau să de deghizeze. În prezent, această tradiție se păstrează întocmai. Singura diferență este că în prezent, oamenii se costumează și merg prin vecini pentru a primi bomboane. Tradiția nu are nimic în comun cu ceea ce se petrece în România, unde tinerii se costumează pentru a merge în diverse cluburi.

Practica poate fi legată și de obiceiul medieval al „suflării” în Marea Britanie și Irlanda, când oamenii săraci băteau la ușile bogaților cerând mâncare în schimbul rugăciunilor pentru morți. Această practică se petrecea în seara zilei de 1 noiembrie, în timpul sărbătorii Hallowmas.

În zilele noastre, în Statele Unite și Canada, sărbătoarea încă își menține tradiția, pentru că oamenii și copiii se costumează și bat la ușile vecinilor pentru a primi bomboane sau chiar mere.

Influență creștină / irlandeză

Una dintre cele mai mari probleme, atunci când vine vorba despre istoria Halloween-ului este ideea că ar fi o sărbătoare păgână și chiar demonică. Adevărul este că celții antici nu s-au închinat niciodată unui zeu al infernului și nu aveau niciun concept despre diavol.

De fapt, festivalul de la Samhain dispăruse de mult când Biserica Catolică a început să persecueze vrăjitoarele în căutarea cabalelor satanice. Și, desigur, pisicile negre nu trebuie asociate cu forțele malefice, după cum ar putea crede unii dintre sceptici.

„Credințele și obiceiurile de Halloween au fost aduse în America de Nord de primii imigranți irlandezi, apoi de marile valuri de imigranți irlandezi care emigrau de foamete în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Cunoscut pe continentul nord-american încă din zilele coloniale, până la mijlocul secolului XX Halloween-ul era în mare parte o sărbătoare a copiilor “, scria Santino într-una dintre cărțile sale.

După acea perioadă, istoria Halloween-ului s-a transformat treptat pentru că cele mai multe dintre comunitățile locale din SUA i-au adus diverse îmbunatățiri.

Istoria Halloween-ului

De-a lungul veacurilor, diverse entități supranaturale – inclusiv zâne și vrăjitoare – au ajuns să fie asociate cu Halloween-ul. În urmă cu mai bine de un secol în Irlanda, evenimentul s-a spus că a fost o perioadă în care spiritele morților se puteau întoarce la vechile lor case.

Îmbrăcarea precum fantome sau vrăjitoare a devenit la modă, deși pe măsură ce sărbătoarea a devenit mai cunoscută și mai comercialială (și odată cu producerea costumelor în masă), selecția deghizărilor s-a extins mult dincolo de monștri, super-eroi și chiar politicieni.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *