◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Supraviețuitorii Titanicului: Viața extraordinară a Elsiei Bowerman

Elsie Bowerman a fost una dintre supraviețuitorii Titanicului. Viața ei a fost una de-a dreptul fantastică, desprinsă parcă dintr-un roman de succes, care a cuprins numeroase evenimente istorice.

După ce Titanicul a lovit un aisberg, în noaptea de 14 aprilie 1912, doar 705 din cei 2.206 de oameni de la bord au supraviețui. Unul dintre cei norocoși a fost Elsie Bowerman, o femeie britanică în vârstă de 22 de ani. După ce a supraviețuit dezastrului, Bowerman a participat și a asistat la evenimente istorice majore. Iată o privire succintă despre o viață remarcabilă, pe care a avut norocul s-o trăiască la intensitate maximă, Elsie Bowerman.

Călător pe Titanic

În 1912, Elsie Bowerman a decis să părăsească Anglia și să traverseze Atlanticul, la bordul Titanicului, deoarece ea și mama ei au vrut să-și viziteze prietenii în America și Canada.

La prima vedere, această alegere ar fi părut un ghinionistă, dar cele două femei au beneficiat de codul nautic „femeile și copiii în primul rând”, iar biletele lor de la clasa întâi le-au acordat prioritate la bărcile de salvare atunci când catastrofa s-a produs. Supraviețuitorii Titanicului au fost aleși după poziția socială.

Barca de salvare

În primele ore ale dimineții de 15 aprilie, Bowerman și mama ei au părăsit Titanicul în barca de salvare cu numărul 6. Această barcă putea salva nu mai puțin de 65 de persoane, dar la bordul ei s-au aflat 2 bărbați, un adolescent și doar 21 de femei.

Bowerman scria despre experiența sa:

Tăcerea s-a așternut, când motoarele s-au oprit. Vocea unui steward bătând s-a auzit și ne-a spus să mergem pe punte. Așa am făcut și acolo se coborau bărcile de salvare. Ne-au spus să renunțăm la bagaje odată ce ne-am urcat în barcă. A fost o experiență ciudată ca să plutim într-o barcă, în mijlocul oceanului.

După mai multe ore în care au plutit în derivă, Bowerman și ceilalți au fost salvați de o altă navă, Carpatia.

Sprijin pentru dreptul femeilor

Chiar înainte de a se îmbarca pe Titanic, Bowerman începea să scrie istoria. În 1909, s-a alăturat Uniunii Sociale și Politice a Femeilor, un grup condus de Emmeline Pankhurst, care lupta pentru ca femeile să obțină dreptul de vot în Anglia.

După ce a scăpat cu viața din nefericitul eveniment al Titanicului, femeia s-a implicat și mai mult în această activitate.

Continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *