◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a traversat oceanul la Filiala sa din New York

Împreună scriem istoria clipei”

Ziua de 27 octombrie 2019 se înscrie cu litere de aur în calendarul evenimentelor care au avut loc la Biserica „Sf. Apostoli Petru & Pavel” din Astoria, Queens, New York. Caracterul de excepție al zilei a fost dat de prezența lui Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și a lui Miron Manega, fondatorul și directorul publicației ”Certitudinea”, ziar care își face un titlu de onoare de a-l considera drept „coordonator spiritual și moral” pe MIHAI EMINESCU, legământ scris cu mândrie pe prima pagină. O întâlnire istorică în Queens, la Filiala UZPR, sub deviza ”Împreună scriem istoria clipei”.

În biserică, după oficierea slujbei de către preotul-paroh Theodor Damian, au fost felicitați, de Sfântul Dumitru, enoriașii cu acest nume, Dumitra (Mimi) Zaharia și Dumitru (Miron) Manega, apoi li s-a cântat „La mulți ani!”. Iar pentru ziua de naștere a fost felicitat și i s-a cântat „La mulți ani!” maestrului M.N. Rusu. De asemenea, Elenei Burchea, președinta comitetului parohial și Iolandei Baciu, căreia preotul-paroh i-a înmânat Diploma de Excelență primită cu o zi înainte, la o ceremonie specială a organizației ecumenice „Queens Federation of Churches”.

Întâlnirea cu membrii Cenaclului literar „Mihai Eminescu”, cenaclu înființat de peste 20 de ani și condus cu pasiune de preotul-profesor Theodor Damian, cu membrii marcanți ai Filialei UZPR, a fost ocazionată de sărbătorirea, la New York, a 100 de ani de existență a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, și a apariției numărului jubiliar 50 al ziarului CERTITUDINEA. De asemenea, a fost omagiată, la 81 de ani de viață, o personalitate de excepție a culturii române: criticul și istoricul literar M.N.Rusu, redactorul-șef al revistei „Lumină Lină”, revistă editată de către Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York.

Programul serii a fost dens și variat, debutând, conform tradiției, cu „Imnul lui Ștefan cel Mare”, pe care l-au cântat toți participanții. La un mont dat al serii culturale, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a prezentat invitaților, spre audiție, „Imnul Jurnalistului”, pe versuri de Miron Manega și muzica de Mihai Napu.

Doctorul Napoleon Săvescu, președintele Consiliului Parohial al Bisericii „Sf.Ap.Petru și Pavel”, a vorbit despre rolul important al culturii române în diaspora, insistând asupra necesității de a fi scoase din Imnul Național două strofe, anume acelea în care este evocat împăratul Traian, dușman și cotropitor al Daciei. Patriot adevărat, cercetător autodidact în domeniul istoriei dacilor, doctorul Napoleon Săvescu a oferit participanților versurile emoționante din cântecul „Imnul Dacilor”. Iar lui M.N. Rusu, cu dedicație, i-a dăruit, spre ascultare, cântecul „Nu uita că tu ești dac”.

Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, a vorbit despre vechimea (100 de ani) și continuitatea Uniunii, dar și despre anvergura actuală a acesteia: 38 filiale în țară și 4 în diaspora, cumulând un număr de peste 3.000 de membri. Deviza uniunii definește succint rolul ziariștilor: „Împreună scriem istoria clipei!”. Doru Dinu Glăvan apreciază la superlativ activitatea jurnaliștilor români din New York și contribuția semnificativă a părintelui Theodor Damian în domeniul ziaristicii. Cu acest prilej, i-au fost înmânate acestuia trei distincții: o plachetă cu „100 de ani de UZPR”, o medalie jubiliară și diploma Credință și loialitate.

Miron Manega, purtător de cuvânt al UZPR, scriitor și director al revistei „Certitudinea”, a vorbit despre importanța acestei publicații în spațiul publicistic românesc, înmânând la sfârșit mai multor invitați, însemnul jubiliar: replica în mărime naturală a unei plăcuțe de la Tărtăria, care reprezintă logo-ul revistei. Gestul l-a bucurat cel mai mult pe doctorul Napoleon Săvescu, cel care este, se știe, cel mai aprig promotor al ideii că prima scriere de pe pământ s-a produs nu în Mesopotamia, ci pe teritoriul României.

De asemenea, Miron Manega a dat citire unui text emoționant, transmis de Șerban Cionoff, un confrate drag din România, ca omagiu pentru M.N.Rusu.

Profesoara Mariana Terra, editor al ziarului ”Romanian Journal”, a evocat personalitatea de excepție a scriitorului M.N. Rusu, iar Dr. Dan Ciupitu, talentat dramaturg, mărturisește că se simte onorat să vorbească despre M.N.Rusu pe care-l consideră mentorul lui și căruia îi urează ani mulți cu sănătate.

În continuare, Ing. Cristian Pascu, președintele Societății Române Creștine „Dorul”, a subliniat rolul de mare importanță al lui M.N.Rusu în evaluarea creațiilor literare ale oamenilor din comunitatea româno-americană, iar profesoara Nicole Smith a scos în evidență spiritul independent al sărbătoritului, ca și calitățile acestuia de „pedagog răbdător, de umanist și de mare patriot”.

Artista plastică Viorica Colpacci a vorbit despre latura mai puțin cunoscută a sărbătoritului, aceea de critic de artă, M.N. Rusu fiind „primul critic de artă care a menționat valența religioasă a lucrărilor sale.

Ing. Roxana Pavnotescu, scriitor de mare talent, a mărturisit că, deși nu l-a cunoscut decât recent pe M.N. Rusu, acesta este pentru domnia sa un veritabil „îmblânzitor de cuvinte” care „absoarbe toate modurile de abordare „textuală.

Spre sfârșitul întâlnirii, Doru Dinu Glăvan i-a înmânat sărbătoritului M.N.Rusu placheta omagială (100 ani de UZPR), medalia omagială (100 ani), un breloc cu simbol al centenarului, o Diplomă de excelență, și un triptic editorial intitulat „Din Basarabia, poeme alese”, cuprinzând versuri de Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi și Nicolae Dabija, precum și o pictură reprezentând un portretul din tinerețe al lui M.N.Rusu (pictură realizată de artista Maria Pachis).

Amfitrionul serii, părintele Theodor Damian, a mulțumit oaspeților pentru aprecieri și pentru valoarea deosebită a cadourilor, oferind, la rândul său, oaspeților, două daruri prețioase: președintelui UZPR, un exemplar original carte veche, publicată în 1844 și intitulată PIDALION, iar lui Miron Manega un „Ceaslov” (cu rugăciuni), tipărit în 1859, anul micii uniri.

Consemnez , cu satisfacție, dorința unui număr remarcabil de personalități, care participând la întâlnire, și-au exprimat dorința de a face parte din această Uniune, tot mai prezentă în spațiul public.

Momentele evenimentului au fost imortalizate de Alex Marmara, fotoreporterul revistei „Lumină Lină” și al ziarului „Romanian Journal”.

Iana Târnăvean / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *