default-logo

Unificatorii români la Vălenii de Munte

           Sărbătoarea Unirii Principatelor aduce în peisajul cultural prahovean o expoziție inedită, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 24 Ianuarie, la Centrul Cultural Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, de la ora 17.00.

Evenimentul UNIFICATORII este un proiect început în urmă cu 25 de ani și reunește peste o mie cinci sute de artiști din 142 de țări. Denumit sugestiv NEAMUL ROMÂNESC ÎN GRAFICA MONDIALĂ, acest proiect a constat în invitația lansată de colegul nostru, graficianul Nicolae Ioniță, artiștilor plastici profesioniști din lumea largă de a studia istoria noastră și de a portretiza, după talentul și imaginația fiecăruia, marile nume ale Neamului Românesc de la Ovidiu la Nichita Stănescu și de la Burebista la Ilie Ilașcu. În acest fel, până în 2016 s-au primit peste 10.000 de lucrări realizate de artiști din toată lumea.

O parte dintre aceste lucrări reprezentând personajele istorice militante pentru Unire vor fi expuse la Centrul Cultural ”Nicolae Iorga”, aceasta fiind a doua expoziție organizată în cadrul parteneriatului încheiat între Filiala Prahova a UZPR și Centrul din Vălenii de Munte. Alături de lucrări ale artiștilor din toate colțurile lumii, expoziția va cuprinde și câteva lucrări ale inițiatorului acestui proiect.

Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Nicolae Ioniță  a deținut în perioada martie 2002 – aprilie 2010, funcția de Preşedinte al Biroului pentru Europa de Est al Organizaţiei Internaţionale a Caricaturiştilor „Cartoonists Rights Network”.

Distins cu peste 50 de premii româneşti şi mai mult de 30 de premii internaţionale,  Ioniță a expus în peste 250 expoziţii internaţionale în țări precum Belgia, Brazilia, Bulgaria, Croația, Canada, Cuba, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Olanda, Iran, Israel, Italia, Japonia, Iugoslavia, Polonia, Portugalia, Rusia ori Turcia.

Expoziția de la Vălenii de Munte va fi precedată de simpozionul “Unirea – Națiunea a făcut-o!” și va fi urmată de inaugurarea Parcului Unirii din localitate, care găzduiește busturile unor personaje proeminente ale istoriei noastre precum Decebal, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza sau Ferdinand I.

Denisa Dumitrescu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*