◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Ioan David, un erudit jurnalist bănățean  

Cel căruia îi sunt închinate aceste rânduri face parte dintre acei erudiți ai jurnalismului românesc care s-au remarcat prin scrierile lor despre evoluția presei, în special prin limbaj, instrumentul fundamental într-un act de comunicare.

Eleganța și coerența condeiului său reușesc să trezească de fiecare dată interesul pentru subiecte actuale care frământă societatea românească, generând în conștiința receptorului, prin profunzimea și trăinicia studiilor sale, începând cu a doua parte a secolului al XVIII-lea, nevoia de aprofundare a aparatului conceptual specific și de asociere cu faptele descrise. Un efort deloc lesne în vremurile noastre. 

Cărturarul Ioan David, acum aflat la 70 de ani (n. 20 octombrie 1950, loc. Giarmata-Vii, jud. Timiș) a făcut, face și-i dorim să facă încă multă vreme… PRESĂ. Și nu orice fel de presă, ci PRESĂ ȘTIINȚIFICĂ. Surprinzător?! Deloc, dacă ne aplecăm asupra impresionantei sale biografii (și în prezent este director al două instituții academice: Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” și Biblioteca Academiei Române, Filiala Timişoara). Prin urmare, rămâne dedicat aplicării regulilor deontologice de cercetare și comunicare științifică, atitudine care impune adevăr prin cunoaștere, cunoaștere bazată pe rigoare și integritate. Fiindcă viața domniei sale se contopește cu viața academică. Nu-și risipește vremea în polemici zadarnice despre opinii, trăiri, dificultăți care nu au de-a face cu faptele observabile și validabile, adecvate contextului descris. A fost pariul său cu scena publică, pe care l-a câștigat…

Șansa de a-l fi întâlnit a fost și șansa de a cunoaște un coleg de breaslă academică, o dovadă în plus a recunoașterii rolul presei științifice într-un univers al înfăptuirii esteticului la condiția de desăvârșire a operei jurnalistice. Vasta sa cultură, profunzimea ideilor, nevoia de a împărtăşi fac din Ioan David un remarcabil cercetător. Fiindcă, nu-i așa, jurnalismul științific rămâne un refugiu aflat la granița propriei sale conștiințe. 

Ioan David este, nu în ultimul rând, umanistul a cărui învăţătură a devenit cordialitate şi care din cărţi şi-a construit un univers cu porţile deschise în care ai sentimentul că eşti nu numai aşteptat, dar şi chemat. Timp de aproape 30 de ani (1991-2000) îl întâlnim pe holurile ale trei universități timișorene (Politehnică, „Tibiscus” și de Vest), unde a predat cursuri de Comunicare şi Limbi Moderne, ştiind să ţină pasul atât cu aşteptările studenţilor, cât și cu vremurile, punându-se în slujba tuturor acelora ce nu uită de principii şi valori fundamentale atât de necesare organizării, conducerii şi evoluţiei naturii şi societăţii umane. 

Ioan David este omul ideilor trăite care-și ridică glasul în apărarea lumii științifice, celei căreia îi rămâne cu credință alături. Este pentru noi toţi o enciclopedie rafinată, complexă și robustă. O enciclopedie pe care o ai pe noptieră, o răsfoieşti iar şi iar şi ea rămâne la fel de imprevizibilă, de tainică, trezindu-ţi permanent senzaţia de experienţă a unei cunoaşteri directe, neintermediate şi autentice. 

La 70 de ani, Ioan David continuă să publice permanent studii despre presă, în ultimii ani centrându-se mai mult pe presa bănățeană, în slujba căreia îl regăsim. În acest an, celebratul nostru a preluat și Filiala Timișoara a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, rol pe care-l îndeplinește cu acribia și pasiunea care-i conturează profilul.



Daniela GÎFU

(Revista UZP nr. 20/2020)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *