default-logo

Jurnalistă arestată pentru „insultă adusă președintelui” Erdogan

Jurnalista turcă Sedef Kabas a fost arestată şi plasată în detenţie preventivă pentru „insultă adusă preşedintelui”, după ce ea a citat la televiziune un proverb considerat ca vizându-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP. „Există un proverb foarte celebru, potrivit căruia capul încoronat devine mai înţelept. Dar vedem că acest lucru nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, palatul devine staul”, a declarat jurnalista, extrem de cunoscută în Turcia, în direct pe canalul de televiziune Tele1.

Sedef Kabas a publicat proverbul şi pe contul său de Twitter, unde are aproximativ 900.000 de urmăritori. Reţinută la domiciliul său din Istanbul, jurnalista a fost supusă interogatoriului şi ulterior plasată în arest preventiv, a indicat avocatul său, Ugur Poyraz.

„Arestarea lui Sedef Kabas pentru insultă adresată preşedintelui este o gravă atingere adusă libertăţii de exprimare”, a reacţionat Sindicatul jurnaliştilor din Turcia (TGS).

De cealaltă parte, şeful Direcţiei de comunicaţii din Turcia, Fahrettin Altun, susține că „onoarea biroului prezidenţial este onoarea ţării noastre. Condamn insultele vulgare făcute împotriva preşedintelui nostru şi a biroului său”.

ONG-urile denunţă constant încălcările libertăţii presei în Turcia, în special după tentativa de puci din iulie 2016, care a fost urmată de arestarea a zeci de jurnalişti şi închiderea mai multor media considerate ostile.

Turcia se află pe ultimele locuri în clasamentul pe 2021 privind libertatea presei, realizat de Reporteri Fără Frontiere.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.